slaapritueel
05/01/2022

Waarom jouw slaapritueel als moeder er ook toe doet

Slapen krijgt een andere betekenis als we ouders worden. Vanaf je zwangerschap tot in de eerste paar jaar (als je gelukt hebt eerder, als je pech hebt later) van jouw kindje zul je meestal een stuk minder slapen. Door een grote onhandige buik of zwakke blaas, door nachtvoedingen of nachtmerries, of doordat je favoriete serie bingewatchen soms verleidelijker is dan verstandig vroeg naar bed gaan. We schrijven vaker over het belang van slaapritueel bij jou baby of kindje, maar wist je dat jouw slaapritueel er ook toe doet? 

Voor baby’s en kinderen geldt dat een herkenbaar slaapritueel bijdraagt aan minder weerstand tijdens bedtijd, sneller in slaap vallen, minder snel wakker worden en zelfs langer doorslapen. 

Maar een slaapritueel voor jou als ouder is óók waardevol. Juist omdat onze nachten als ouders soms doorbroken worden of de ochtenden zich al vroeger aandienen, is het van belang om de uren die je slapend doorbrengt te laten gelden. Waar let je op bij jouw slaapritueel? Op jouw slaaphygiëne.

Jouw slaapritueel

Slaaphygiëne is ons gedrag vóór het slapengaan. Denk aan een vaste bedtijd (herkenning!), een half uur voor het slapen geen scherm meer voor je neus, een koele, donkere kamer met een fijn bed en het vermijden van cafeïne, nicotine, vet of suiker voor het slapengaan. 

Naast de dingen die je doet voor het slapengaan, speelt ook lichamelijke inspanning gedurende de dag een rol. Om lekker te kunnen slapen, is fysieke vermoeidheid is belangrijk. Dus probeer ook op drukke dagen in ieder geval iedere dag iets aan lichaamsbeweging te doen, al ga je gewoon een stukje fietsen of maak je een wandeling. 

Een combinatie van die twee factoren, voldoende activiteit gedurende de dag en een goed slaapritueel, bevorderen de rust in je hoofd en helpen je dieper te laten slapen. Ook al zijn het ‘maar’ een paar uurtjes vannacht, zo zorg jij er in ieder geval dat je het meeste uit die uren haalt. 

Meer lezen?

Wat nu? “Mijn kinderen in bed stoppen vind ik soms ongelofelijk stom en lastig”

Mijn baby of kindje kan niet alleen slapen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen