Stuitpijn na bevalling
17/02/2022

Pijn aan je stuitje na de bevalling: hoe kan dat?

Sommige vrouwen ervaren na de bevalling pijn aan hun stuitje, een vervelend gevoel. Je merkt bijvoorbeeld dat het poepen (persen) pijn doet. Je hebt pijn als je gaat zitten, of wanneer je hebt gezeten, is het pijnlijk om weer op te staan.

In dit artikel vertellen we alles over stuitpijn na je bevalling en hoe je de klachten kunt verminderen.

Stuitpijn na bevalling

Als je last hebt van pijn aan je stuitje heb je pijn aan het onderste stukje van de wervelkolom. Tijdens de bevalling is er veel kracht op je bekken en stuitje gekomen. Misschien heb je een zware bevalling gehad, is er een vacuümpomp of een tangverlossing geweest, of ben je bevallen van een grote baby. Dat kunnen oorzaken zijn waardoor je stuitje pijnlijk, gekneusd of ontwricht kan zijn na de geboorte.

Verminderen van klachten

Wanneer je pijn hebt met zitten aan het puntje van je stuitje is het goed om contact op te nemen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut die gespecialiseerd is in stuitpijn. Dit kan al in het kraambed.

De NIMOC methode is een manier om een ontwricht stuitgewricht weer op zijn plek te krijgen, zonder dat dit al te veel pijn doet. Door het mobiliseren van de stuit kunnen klachten direct afnemen of verdwijnen. Wel is het belangrijk om een zorgprofessional te vinden die deze NIMOC methode beheerst.

Neem contact op met je verloskundige of met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij kunnen een diagnose stellen en je verder helpen.

Meer lezen?
Bekkenpijn tijdens en na je zwangerschap: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen