19/08/2022

Waarom het volkomen normaal is om je ‘oude’ leven soms te missen

We kunnen ons geen leven meer zonder ons kind of kinderen voorstellen. Maar toch is het volkomen normaal om je ‘oude’ leven – voordat er kinderen waren – soms te missen. Je bent geen slechte moeder als je die gedachte hebt. En het zal je verbazen hoeveel van ons precies hetzelfde denken of hebben gedacht.

Moederschap. Het is de grote paradox tussen geen moment met je baby willen missen en tegelijkertijd enorm toe zijn aan een break. Met één of meer kinderen in huis kan zelfs even in je eentje boodschappen doen voelen als een mini-vakantie, zodra je in de auto stapt.

Soms mis ik mijn leven voordat ik moeder werd

De waarheid is dat er waarschijnlijk een moment komt waarop je zal denken: ik mis mijn leven voordat ik moeder werd. Die gedachte kan je beangstigen. Betekent het dat je niet van je kindje houdt, of dat je niet blij bent met je leven?

Wees niet bang: je oude leven missen heeft niets met de liefde voor je kinderen te maken, maar wel met de volledige afhankelijkheid, het gebrek aan vrijheid dat je mist. Je denkt terug aan toen je nog gewoon jezelf was, en alleen echt voor jezelf hoefde zorgen, en dat mis je.

Tweepersoonsvakantie en uren lezen

Je wilt uren in een supermarkt, drogist of een winkelcentrum doorbrengen. Alles door je handen laten gaan, zonder dat je haastig ingrediëntenlijsten en prijskaartjes bekijkt. Alle kleren die je leuk vindt bekijken, aantrekken en weer terug hangen, zonder je horloge of je telefoon te moeten checken. Zonder je af te vragen of er iemand is die je onmiddellijk nodig heeft.

Je denkt terug aan de tijd dat je drie uur in een café, of aan het strand, een boek kon lezen.

Je mist de luxe om bij jezelf te denken: “Ik denk dat ik naar bed ga”, in de wetenschap dat je er zeker van kunt zijn dat je pas wakker wordt de volgende ochtend als je zelf wilt.

Je mist jullie tweepersoonsvakanties.

Je mist je luie, late zondagochtend-brunches.

Je mist het om op vrijdagavond op te blijven om een film te kijken, zonder je zorgen te maken of je net iemand hebt horen huilen op de babyfoon. Of terwijl je aan het berekenen bent hoeveel uur slaap je zou kunnen krijgen als je deze film helemaal afkijkt, in de wetenschap dat je om 6.00 weer wakker wordt door gehuil uit de kamer naast je.

Moederschap

Het moederschap vraagt ​​soms het onmogelijke van je. Je staat constant aan, bent iedere dag bezig om meer van jezelf geven. Net als je denkt dat je niet meer kunt, wordt je nóg meer uitgedaagd.

De waarheid is dat we voor altijd veranderd zijn door onze kinderen. Het moederschap verandert je leven voorgoed. Je zult nooit meer terug gaan naar je leven voor kinderen. Dat hoeft ook niet. Wat je wel kunt doen, is tijd voor jezelf vrijmaken. Die sportles inplannen, een massage of dagje sauna boeken, een romantisch weekend met je geliefde inplannen. Want om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet jij ook in orde zijn.

Misschien helpt deze gedachte om te relativeren. Op een dag zal je kleine baby een volwassen man of vrouw zijn. Onafhankelijk en volledig zelfvoorzienend. En waarschijnlijk zal jij je nog steeds afvragen of je volwassen kind in orde is.

Lieve mama, je bent gegroeid. Je bent verandert. En soms hoort het missen van iets wat er niet meer is, daar ook bij. En dat is oké.

Meer lezen?

“Het eerste levensjaar van mijn zoon heb ik letterlijk iedere dag gehuild”

Elkaar even uit het oog verloren na het krijgen van een kindje? Da’s heel normaal (maar leuk is anders)

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief