Soms kent het ouderschap situaties waarbij we echt met onze handen in het haar zitten. Wat doe je bij een bloedlip, schaafwond, spuug of klei in je vloerkleed? Vaak weten onze moeders of oma’s wel raad met vallen, vlekken en viezigheid!
Daarom hier de beste tips: (o)ma weet raad bij vallen, vlekken of viezigheid.
Vallen
Ook al doen we als ouders nog zo hard ons best om ons kind te beschermen, kinderen vallen. Vaak! Negen van de tien keer gaat het goed en soms heb je te maken met alleen tranen van schrik of een (klein) letsel. Wat doe je dan?
Bloedlip
Een bloedlip kan enorm bloeden, waardoor het er ernstiger uitziet dan het is. Dit is schrikken voor je kind maar ook voor jou als ouder. Gelukkig stopt het bloeden meestal snel. Wat je het beste kunt doen is een koud washandje of steriel doekje gebruiken om het bloed te stelpen. Hierna kun je het wondje het beste koelen met een ijsblokje. En om van de schrik te bekomen? Een ijsje is ook koud en kan ook wonderen doen!
Tip van oma: een lepeltje suiker of honing in de mond. Dit is zelfs onderzocht! Suiker helpt het weefsel sneller herstellen en werkt antibacterieel.
Schaafwond
Een schaafwond bloedt doorgaans minder dan een bloedlip, maar kan wel pijn en ongemak veroorzaken. Spoel de wond eerst goed af onder lauwwarm water om bacteriën te verwijderen. Gebruik eventueel een pincet om viezigheid uit de wond te verwijderen. Ontsmet de wond vervolgens met jodium of betadine. Misschien vraagt je kind om een pleister, maar in de meeste gevallen kun je de wond beter laten drogen. Zit de schaafwond onder kleding, dan kun je hem beter afdekken.
Tip van oma: calendulazalf helpt bij het helen van een schaafwond en ondersteunt het herstel van de huid.
Blauwe plek of bult
Auw! Zo’n blauwe plek of dikke bult ziet er pijnlijk uit en blijft vaak nog even gevoelig. Koelen is hierbij het beste wat je kunt doen. Houd je kind goed in de gaten. Merk je dat hij of zij afwezig, duizelig of misselijk is? Neem dan contact op met de huisarts.
Tip van oma: boter. Het is bewezen dat boter een bult helpt voorkomen. Vet beschermt de celwand en vermindert zwelling.
Wil je meer tips en vooral ook beter worden in het bewaren van de rust in stressvolle situaties? Dan is een EHBO-cursus speciaal voor kinderen een aanrader.
Vlekken
Je smetvrees wordt flink op de proef gesteld wanneer je een kind krijgt. Waar je vroeger een keurig opgeruimd huis had, is dat met een kind een luxe die zelden voorkomt. Ook de beige bank of het prachtige tapijt dat je met zoveel liefde kocht, krijgt het zwaar te verduren. Oefening baart kunst in het accepteren hiervan, maar sommige vlekken moeten gewoon weg.
Eten op de bank
Geen schoenen of eten op de bank is in veel huishoudens een bekende regel, maar regels worden altijd overtreden als er nét aardbeien of frambozen in kleine handjes zitten. Vlekken in je bank kunnen een doorn in het oog zijn. Je kunt ervoor kiezen om je bank te impregneren of af te dekken met een kleed, maar mocht het toch misgaan, dan zijn er afhankelijk van het materiaal van je bank, oplossingen. Een stoomreiniger kan hierbij je redder in nood zijn.
Tip van oma: baking soda. Maak een mix van water en baking soda en laat dit intrekken in je bank. Veeg het daarna voorzichtig af met een doek.
Pennenstreep op de muur
Je ontkomt er niet aan: elk kind probeert vroeg of laat hoe zijn kunstwerken eruitzien op muren of meubels. Rustig blijven! Let bij het kopen van knutselmateriaal goed op of het watervast is. Maar zelfs als het misgaat, is er nog hoop.
Tip van oma: tandpasta, deodorant of haarspray. Deodorant of haarlak zorgt ervoor dat de inkt opdroogt, waarna je het met een droge doek kunt wegwrijven. Op witte muren werkt tandpasta perfect.
Zonnebrand of Sudocrem in kleding
Iedereen kent de ooh-zo-schattige filmpjes van kinderen die een pot crème vinden en zichzelf helemaal insmeren. Het opruimen hiervan wordt vaak niet gefilmd en met reden. Vooral vette producten zijn een nachtmerrie om uit textiel te krijgen. Zonnebrandcrème is een bekend voorbeeld hiervan.
Tip van oma: groene zeep. Een wondermiddel voor veel huishoudelijke problemen, en zo ook bij vetvlekken door crèmes. Maak een mengsel van groene zeep en water, laat het goed intrekken en was het vervolgens in de wasmachine. Opgelost!
Viezigheid
Naast vlekken krijg je ook te maken met allerlei viezigheid waar je niet omheen kunt. Van een continu snotneusje tot zand en klei op plekken waar het niet hoort en dan hebben we het nog niet eens over spuug gehad.
Klei of lijm op het vloerkleed
Klei is fantastisch speelgoed en bijna elk kind is er dol op. Ook voor ouders is het leuk om samen te knutselen. Maar als er in een onbewaakt moment knalroze klei of lijm in je vloerkleed belandt? Geen paniek.
Tip van oma: Laat de klei opdrogen en schraap het weg met een mesje of lepel. De rest verwijder je met een spons en afwasmiddel. Een mengsel van azijn kan ook helpen.
Het zieke kind: spugen
Een ziek kindje breekt je hart. De hopeloosheid is vaak zo groot dat je het voor lief neemt dat overal snot zit. Maar wanneer je kindje spuugt op de bank, hoe krijg je het eruit? En nog belangrijker: hoe raak je die geur kwijt?
Tip van oma: baking soda of maïzena voor de vlek, azijn voor de geur! Laat de baking soda of maïzena intrekken en maak het daarna schoon met een doek. Spray vervolgens een mengsel van water en azijn op de plek. De azijngeur verdwijnt vanzelf!
Wij hopen dat deze simpele maar gouden tips je leven als ouder een stukje makkelijker maken!