postpartum depressie vader
10/03/2022

Vaders ook een postpartum depressie? Dat komt zeker voor!

Wanneer we denken aan een postpartum depressie, dan denken we vrijwel allemaal aan de moeder die dit mee- en doormaakt. Ongeveer 10% van de nieuwe moeders krijgt na haar bevalling te maken met een postpartum depressie. Soms volgt dit al in de eerste paar weken, soms pas na een paar maanden. Het stoppen met borstvoeding geven is een bekende trigger. Wat veel minder bekend is, is dat vaders ook een postpartum depressie kunnen krijgen. We vertellen er meer over.

Over een postpartum depressie bij moeders wordt steeds meer bekend en dat is waardevol, want daarmee wordt ook het onderwerp steeds minder taboe. Wat echter nog minder bekend is, is het feit dat ook mannen een postpartum depressie kunnen krijgen. Volgens het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap komt uit onderzoek naar voren dat wereldwijd vijf tot tien procent van alle mannen een postpartum depressie krijgt na de geboorte van hun kind. Deze postpartum depressie bij mannen piekt in de derde tot negende maand na de bevalling.

Oorzaak postpartum depressie

Een aantal bekende risicofactoren voor het krijgen van een postpartum depressie bij mannen zijn depressieve klachten in het verleden, slaapproblemen, stress, relatie problemen, niet goed voorbereid zijn op de verandering in de (seksuele) relatie met je partner of weinig zelfvertrouwen hebben in de rol van vader. Ook een depressie van de partner speelt een rol. Sterker nog, dit kan een tot acht keer verhoogd risico geven bij mannen.

Verschijnselen

Hoewel dezelfde naam wordt gebruikt, uit een postpartum depressie zich bij mannen vaak anders dan bij vrouwen. Mannen voelen vaak eerder dat ze niet goed in hun vel zitten en boos, somber of prikkelbaarder zijn, maar uiten dit aan de andere kant veel minder snel. Mannen zijn daarnaast geneigd om hun negatieve gevoelens te relativeren of weg te sporten, drinken of werken. Net zoals bij moeders zie je wel dat er bij vaders met een postpartum depressie sprake is van een combinatie van lichamelijke en geestelijke factoren.

Tenslotte speelt de beperkte aandacht voor de man na de bevalling ook een rol. De (kraam)zorg is traditioneel gericht op moeder en kind, waardoor neerslachtige gevoelens bij de vader ook minder snel wordt opgemerkt.

Behandeling

De manier waarop een postpartum depressie van een man wordt opgelost verschilt niet van de manier waarop dit bij een moeder wordt aangepakt, maar uit onderzoek blijkt wel dat vaders veel minder snel aan de bel trekken en om hulp vragen. Ook bij hen ligt de focus vooral op vrouw en kind en minder op hun eigen gevoelens. Daar is het gevaar weer van dat vaders soms veel te lang rond blijven lopen krachten met hun klachten. Een depressie bij de vader vergroot namelijk andersom ook de kans op een depressie bij de moeder en heeft op eventuele andere, oudere kinderen ook een negatieve invloed. Daarom is het belangrijk dat vaders hun klachten serieus nemen en steun of hulp zoeken bij iemand die zij vertrouwen.

Meer lezen?

Sophie had een postpartum depressie: ‘Het is niet enkel het beeld van een moeder die geen liefde voor haar kind voelt’
Moeders delen hoe een postpartum depressie voelt
Esther over haar postpartum depressie: “Soms waren de angst, somberheid en spanning te groot”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief