Veel baby’s geven na het drinken aan de borst of van de fles een klein beetje melk terug. Af en toe wat melk spugen is heel normaal, maar wat als het vaker gebeurt of je baby er ongemakkelijk van wordt? Lactatiekundige Céline legt het verschil tussen reflux, verborgen reflux en refluxziekte uit.
Wat is reflux bij baby’s?
Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Reflux komt even vaak voor bij kindjes die borstvoeding krijgen als bij kinderen die flesvoeding krijgen.
Bij baby’s komt reflux vaak voor, omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet altijd volledig ontwikkeld is. Die sluitspier opent zich bij slikken, zodat de voeding in de maag kan, en hoort daarna weer te sluiten. Reflux is dus het terugstromen van voeding uit de maag naar de slokdarm en soms naar de mond.
Verschil tussen reflux, verborgen reflux en refluxziekte
Er zijn drie vormen van reflux. Wat is het verschil tussen reflux, verborgen reflux en wanneer spreken we van refluxziekte?
Reflux
Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Het is vervelend om te zien, maar voor jou als moeder goed om te weten dat je baby er meestal geen last van heeft.
Verborgen reflux
Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar spuugt je baby het niet uit. De inhoud van de maag komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Je ziet je baby bijvoorbeeld de voeding ‘herkauwen’ en terugslikken na een voeding. Het kan soms lastig zijn om verborgen reflux op te merken. Als je baby er geen last van heeft, is behandeling bij verborgen reflux niet nodig.
Refluxziekte
Als je baby veel last heeft van reflux, dan spreken professionals van refluxziekte. Refluxziekte is een vorm van reflux waar een baby wel veel last van heeft. Bijvoorbeeld omdat de voeding die omhoogkomt zuur is. Het zuur irriteert de slokdarm en kan pijnlijk zijn.
Symptomen van verborgen reflux bij baby
Vaak worden deze begrippen verborgen reflux en refluxziekte door elkaar heen gebruikt. Hoe kun je verborgen reflux herkennen? Dit kunnen signalen zijn van verborgen reflux.
- voeding herkauwen;
- pijn hebben: huilen, krijsen, gespannen gezicht
- vaak niet wil drinken;
- juist snel en vaak wil drinken;
- moeite hebben met slikken;
- moeilijk in slaap vallen;
- vaak kokhalzen of de hik hebben;
- armen en benen overstrekken;
- een gevoelige buik hebben;
- zich vaak verslikken;
- niet goed groeien
Als je kindje veel last heeft van refluxziekte, merk je dat door slaapproblemen, gebrek aan eetlust of veel huilen. Maak je je zorgen of herken je deze symptomen, dan is het goed om de huisarts of de kinderarts op het consultatiebureau te raadplegen. De klachten verdwijnen vrijwel altijd in de loop van het eerste levensjaar.
Hoe lang duurt verborgen reflux?
In de loop van het eerste levensjaar gaat de sluitspier van je baby’s maag zich verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de (verborgen) reflux klachten hierdoor binnen 12-14 maanden.
Behandeling van verborgen reflux
Als je baby er geen last van heeft, is behandeling bij verborgen reflux niet nodig. Zijn er wel klachten, dan kun je deze stappen als eerste zetten bij vermoeden van verborgen reflux. De huisarts of de kinderarts op het consultatiebureau kan je meer informatie en advies geven.
- Hou je baby tijdens het voeden zo rechtop mogelijk en de fles horizontaal zodat je controle houdt over de melkstroom
- Hou je kindje na de voeding een tijdje rechtop en laat je baby goed boeren
- Las pauzes in tijdens het drinken om de voeding rustig te laten zakken
- Kijk goed naar de maat van de speen van de fles
- Let goed op de hongersignalen van de baby, zodat je haar of zijn voedingsbehoeften aanhoudt
- Bied liever kleine en meerdere voedingen aanbieden dan grote voedingen
Voeding indikken met johannesbroodpitmeel
Een tweede stap is de voeding indikken. Soms kan het indikken van de voeding helpen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel. Johannesbroodpitmeel is een onverteerbare vezel die ervoor zorgt dat de voeding dikker wordt. Hierdoor drinkt de baby rustiger en kan de voeding moeilijker weer naar boven komen. In principe wordt johannesbroodpitmeel niet in de eerste week na de geboorte geïntroduceerd.
Medicijnen bij refluxziekte
Mochten de klachten aanhouden, word je doorverwezen naar een kinderarts. Een derde stap is behandeling met medicijnen die het maagzuur minder zuur maken. Deze medicijnen worden ook wel maagzuurremmers genoemd. Alleen: medicijnen tegen reflux werken bij baby’s vaak minder of niet goed, en geven vaak bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om de voor- en nadelen met een (kinder)arts te bespreken.
Verborgen reflux en koemelk allergie
Allergieën zijn bij baby’s moeilijk te herkennen. Een allergie is een reactie op eiwitten in voedingsmiddelen. De meest voorkomende allergie is afkomstig van koemelk.
Goed om te weten: naar schatting heeft maar 2-3% van de baby’s een bewezen koemelkallergie. Vaak hebben andere personen in de familie ook een allergische aanleg. Het is slechts een klein percentage baby’s dat koemelk allergie heeft: de kans is groter dat je baby dit niet heeft dan wel.
Borstvoeding geven, flesvoeding of een combinatie: onze online cursussen helpen je bij alle vragen over voeding voor jouw kleintje.
Ervaringen met baby’s met verborgen reflux
Michelle deelt in haar nieuwe blog over de eerste turbulente weken met dochter Loua: ‘Overdag de hele dag met haar wiebelen in de draagzak, met haar beentjes fietsen voor de krampjes en een speciaal pittenzakje op haar buikje tegen de moeizame ontlasting. Ik had weinig rust in die tijd, want onze dreumes liep ook nog vrolijk rond.’
Eenzaam en uitgeblust: dat is hoe Jasmijn zich voelde toen haar zoon Luca in zijn eerst acht levensmaanden een huilbaby was. Na onderzoeken in het ziekenhuis blijkt dat baby Luca verborgen reflux heeft.