reflux verborgen reflux
10/04/2022

Wat is het verschil tussen reflux en verborgen reflux?

Dat je met een baby overal in huis spuugdoekjes hebt liggen is niet zo gek. Veel baby’s geven na het drinken aan de borst of van de fles een klein beetje melk terug. Het is normaal en hoort bij deze fase en leeftijd; het maagklepje en sluitspier zijn nog vrij gevoelig waardoor vloeistof (en dus melk) gemakkelijk heen en weer kan en spugen veroorzaakt.  Af en toe wat melk teruggeven is in die zin helemaal niet kwalijk, maar wat dan als het telkens weer gebeurt waardoor de baby er ongemakkelijk van wordt? En waar praten we over? Lactatiekundige Céline legt het verschil tussen reflux, verborgen reflux én refluxziekte uit.

Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Ofwel voeding komt terug naar boven en vaak ook naar buiten. Bij baby’s komt reflux vaak voor, omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet altijd volledig ontwikkeld is. Die sluitspier opent zich bij slikken, zodat de voeding in de maag kan, en hoort daarna weer te sluiten. Bij baby’s gaat die sluitspier soms weer even ongecontroleerd open. 

Verschil reflux en verborgen reflux

Er zijn twee soorten reflux: reflux en verborgen reflux. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby’s hier wel degelijk last van kunnen hebben. Het is voor hen zelfs nog ongemakkelijker omdat het zuur is en de slokdarm irriteert door het heen weer bewegen van de voeding. 

Refluxziekte

Verder is het belangrijk om onderscheid te maken tussen reflux en refluxziekte. Wanneer je baby ernstige klachten heeft door reflux en er ziek van wordt, wordt dit refluxziekte genoemd. In de praktijk worden deze begrippen wel door elkaar heen gebruikt, maar het is goed om te beseffen dat refluxziekte echt iets anders is dan reflux. De symptomen van refluxziekte zijn naast spugen onder andere ook overstrekken, veel slikken, slecht slapen, voeding weigeren, zuur uit de mond ruiken, kokhalzen, veel huilen en niet naar wens groeien. 

Refluxziekte zorgt dus voor ernstige klachten en moet erg serieus genomen worden; het kan de binnenkant van de slokdarm zodanig irriteren en beschadigen dat deze ontstoken kan raken door het terugstromende maagzuur. Dat laatste gebeurt gelukkig bijna nooit, omdat je baby veel melk drinkt. Door de melk wordt de maaginhoud minder zuur, waardoor het ook minder schadelijk is voor de slokdarm.

Wat kun je doen bij reflux?

  • Last pauzes in tijdens het drinken om de voeding rustig te laten zakken
  • Kijk goed naar de maat van de speen van de fles
  • Let goed op de hongersignalen van de baby, zodat je zijn voedingsbehoeften aanhoudt
  • Liever kleine en meerdere voedingen aanbieden dan grote
  • Hou je baby tijdens het voeden zo rechtop mogelijk en de fles horizontaal zodat je controle houdt over de melkstroom
  • Hou je kindje na de voeding een tijdje rechtop 

Wat kan je doen bij refluxziekte?

Naast de bovenstaande adviezen voor ‘gewone reflux’, kun je proberen om gedurende twee weken de voeding in te dikken met johannesbroodpitmeel. Johannesbroodpitmeel is een onverteerbare vezel die ervoor zorgt dat de voeding dikker wordt. Hierdoor drinkt de baby rustiger en kan de voeding moeilijker weer naar boven komen. In principe wordt johannesbroodpitmeel niet in de eerste week geïntroduceerd. Als dit niet helpt, kun je met je huisarts overleggen voor een proefbehandeling met medicatie. Mochten de klachten aanhouden, word je doorverwezen naar een kinderarts. 

Online cursus: kunstvoeding

Ben jij in verwachting en wil jij straks kunstvoeding gaan geven? Of geef je nu borstvoeding en ga je overstappen op flesvoeding? Wij ontwikkelden de complete cursus kunstvoeding. Deze online cursus is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het geven van kunstvoeding. Hoe bouw je de voedingen op en weet je of je baby voldoende gedronken heeft? Hoe herken je de hongersignalen van je baby eerder en hoe zit met krampjes of reflux? Koop de cursus hier.

Meer lezen?

Amanda’s zoontje stikte bijna door verborgen reflux: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Blog: koemelkallergie, reflux, geboortetrauma? Help!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen