Vanaf welke leeftijd klusjes in huis?
27/06/2023

Vanaf welke leeftijd klusjes in huis?

Waarschijnlijk heb jij – net als wij – een eindeloze to-do list met grote en kleine klussen die jullie dagelijks of wekelijks in en rondom het huis moeten doen. Misschien doe je alles samen, misschien hebben jullie een goede verdeling voor wie wat doet. Geldt dat ook al voor de kids? In dit artikel vertellen we waarom het belangrijk is om jouw kinderen zo vroeg mogelijk de verantwoordelijkheid te geven voor bepaalde taakjes in huis én welke klusjes passen bij welke leeftijd.

‘Ik doe het zelf wel even snel’ is voor veel ouders een herkenbare gedachte. Het idee dat je kind helpt met koken of de tafel dekken klinkt leuk, maar in de praktijk duurt het langer dan je wilt, wordt het huis juist rommeliger of gaat er hier en daar wel eens wat stuk. Toch is het waardevol om jouw kindje, zelfs vanaf heel jonge leeftijd, actief te betrekken in het huishouden. Dit draagt namelijk niet alleen bij aan zijn of haar ontwikkeling, maar kan – op den duur – ook echt zorgen dat bepaalde taken van jouw to-do lijst afgevinkt kunnen worden. Win win! 

Waarom is meehelpen in huis belangrijk?

De meeste kinderen – en dat begint al vanaf jonge leeftijd – vinden het leuk om een bepaalde verantwoordelijkheid te mogen dragen. Eigen taken of klusjes krijgen draagt bij aan het verantwoordelijkheidsgevoel van jouw kind. Het zal zorgen voor een fijn en trots gevoel als de klusjes goed worden uitgevoerd, maar het biedt ook een les als er niet goed met de verantwoordelijkheid wordt omgegaan. Wat betekent het als je de taken laat liggen of je er te makkelijk vanaf maakt? 

Helpen met klusjes in huis helpt ook bij het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Dat begint met simpelweg leren opruimen van het eigen speelgoed, maar op den duur ook schoonmaken, tafel dekken, was sorteren, koken enzovoort. Hoewel het nu nog een ver van je bed show is, is het wel een fijn idee om nu al een basis te leggen voor hun zelfstandigheid. 

Jullie wonen samen in één huis, dus jullie mogen van het huishouden ook teamwork maken. Jouw kinderen hierbij betrekken zal het vermogen om goed samen te kunnen werken helpen verbeteren. Of het nu tafeldekken, de vaatwasser inruimen of de kattenbak verschonen is: door hier samen mee bezig te zijn stimuleer je jouw kids om samen te werken. 

Vanaf welke leeftijd klusjes in huis?

Genoeg goede redenen om het uitbesteden van taken in huis aan jouw kids over te laten. Maar welke taken passen nu bij welke leeftijd?

Volgens opvoedkundigen kun je kinderen vanaf 18 maanden al bepaalde taakjes geven in huis. Nope, daar komt nog geen stofzuiger aan te pas, maar er zijn genoeg kleine klusjes waarbij zelfs de jongsten in huis mee kunnen helpen. 

Dreumes (1 tot 2,5 jaar)
Samen kleding in de wasmachine doen
Blaadjes oprapen in de tuin
Met een eigen doekje meehelpen ‘schoonmaken’

Peuter (2,5 tot 4 jaar)
Speelgoed opruimen
Schoenen netjes neerzetten in de gang
Afstoffen met een doekje
Kleding in de wasmachine doen
Kleding uit de wasmachine halen
Boeken netjes in de kast zetten
Tafel dekken
Handdoeken vouwen
Planten water geven
Jassen terug hangen aan de kapstok
De was op kleur sorteren
Groenten wassen

Kleuter (4 tot 6 jaar)
Alle taken die hierboven worden genoemd
Helpen met de vaatwasser inruimen of afwassen
De vloer bezemen
Eigen slaapkamer of speelkamer opruimen
Huisdieren voeren (onder toezicht)
Sokken bij elkaar zoeken 
Groenten snijden (met kindermes)

Tips om je kind gemotiveerd te houden

  • Probeer niet alleen te focussen op het eindresultaat: laat je kindje ook weten dat je blij bent met de moeite die hij of zij doet.
  • Als je jouw kind een taak geeft, laat het dan ook écht aan hem of haar over. Dat betekent dus ook accepteren dat dingen anders gebeuren dan wanneer jij het zelf doet. Mes en vork andersom op tafel, iets te veel afwasmiddel of net wat grotere plakken komkommer: let it goooo
  • De beste klusjes voor kids zijn klusjes waarvan ze direct het resultaat zien, dat geeft namelijk een voldaan gevoel en zal dus ook stimulerend werken om het de volgende keer weer te doen.
  • Wil jij dat jouw kleuter straks komt helpen met opruimen? Kondig dit dan (ruim) van tevoren aan. Geef een vijf of tien minuten waarschuwing, zodat hij of zij zich kan voorbereiden en los kan komen van de televisie, kleurplaat of andere activiteit.

Meer lezen?
Voorkeur voor een ouder: hoe ga je daarmee om?
Jouw productiviteit verhogen: meer to do’s afvinken met minder tijd

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen