voorkeur ouder
17/02/2023

Welke steun vinden ouders fijn in de eerste duizend dagen?

Vandaag is het Random acts of kindness day – in Nederland ook wel ‘Doe Vriendelijk Dag’ genoemd. Hoewel dat net wat minder leuk klinkt, is de boodschap mooi. Het idee achter deze dag is dat iedereen met een klein gebaar iemands dag op kan fleuren. Een praatje maken met die eenzame buurman, een bosje bloemen voor oma of een collega helpen op werk. Laten we daarbij ook denken aan de (nieuwe) mama’s en papa’s om ons heen, want support voor hen is lang niet altijd vanzelfsprekend. 

Het ouderschap is één van de mooiste, maar ook één van de pittigste taken die er is. Een papa of mama ben je nu eenmaal 24/7 en die grote verantwoordelijkheid kan soms best uitdagend zijn. Ouder zijn heeft impact op alle facetten van ons leven: onze fysieke en mentale gezondheid, relaties, werk, financiën, tijd voor jezelf, noem maar op. Daarom is de support van mensen om ons heen, om ons als ouders te ontlasten, zo belangrijk.

Kleine acties met grote impact

Het mooiste is dat het eigenlijk vaak de kleinste acties zijn die de meeste impact hebben. Dat bleek uit alle reacties die volgden op de campagne Ode aan Ouders, ontwikkeld door de Gezonde Generatie. Een blik van herkenning van een andere moeder als jouw kind zichzelf op de grond heeft geworpen in de supermarkt. Een uitgestoken hand als jij even handen tekort komt met je kinderen, boodschappen en kinderwagen. Een berichtje ‘hey, hoe gaat het met jou?’. De ruimte krijgen om eerlijk te kunnen delen wat jij voelt of ervaart. Een complimentje dat je het goed doet als ouder. 

Het ouderschap komt niet met een handleiding en we proberen er allemaal het beste van te maken. Terwijl de hormonen door je lijf gieren en je de balans probeert te vinden tussen werk en het huishouden, tussen je relatie en tijd voor jezelf, besef je hoe fijn het is dat er mensen zijn op wie je terug kunt vallen. Opa en oma die een vaste dag in de week willen oppassen. Een buurvrouw die af en toe de kinderen meeneemt of jullie uitnodigt om daar te komen eten. Een paar extra handen die jou helpen met het eindeloze huishouden. 

Je hoeft het niet alleen te doen

Kopjes thee, chocolade, warme soep, zakdoeken en knuffels om je te troosten en comfort te bieden als het even wat lastiger is. Als sombere gevoelens de overhand nemen of de verantwoordelijkheid van het ouderschap je naar de keel grijpt. Als je er onverhoopt alleen voor komt te staan, of de zorg voor je kindje nog intensiever is dan normaal. 

De mogelijkheid krijgen om af en toe even onbezorgd samen te zijn. Een nachtje op stap én de dag erna niet om zes uur gewekt worden. De kans om even op te laden, je batterij vol krijgen zodat je als ouder weer 24/7 aan kunt staan. Een onverwachte middag vrij als de kids ergens anders mogen spelen en jij eindelijk aan die eindeloze to-do lijst toekomt. Het zijn soms de kleinste gebaren die een enorme impact kunnen hebben op jou als ouder. 

Tegelijkertijd weten we ook dat het soms lastig is om steun te ontvangen of hulp te vragen. We voelen ons bezwaard of vinden dat we het zelf moeten oplossen. Met de Ode aan Ouders campagne wil de Gezonde Generatie ons op het hart drukken om open te staan voor de support die ons geboden wordt en hulp in te schakelen als dat even nodig is. Je hoeft het niet alleen te doen, het ouderschap doen we samen.

Meer lezen?
‘Een warme maaltijd betekent voor een nieuwe ouder zoveel meer dan alleen eten’
Waarom het oké is om het ouderschap soms zwaar te vinden (spoiler alert: je bent niet de enige)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen