kraamtijd maaltijd
09/11/2022

‘Een warme maaltijd betekent voor een nieuwe ouder zoveel meer dan alleen eten’

Een kind krijgen zet je wereld op z’n kop. Moeder worden is misschien wel de grootste verandering die ik ooit meemaakte. Maar zelfs toen die heftige eerste weken met een pasgeboren baby geleidelijk wat rustiger werden, kwamen er nieuwe uitdagingen voor in de plaats. Mijn zoontje wordt in december twee. In de afgelopen twee jaar leerde ik hoe een kleine actie vaak grote impact kan hebben op het leven van een ouder.

Een tasje met een lief kaartje en een reep chocola aan de deur, van de beste vriend van mijn partner. Een vriendin die met een kopje koffie even kwam kletsen aan onze voordeur, waar ik met ongewassen haar en in badjas – midden in coronatijd dus op afstand – zo blij was om haar even te zien en spreken. 

Vrienden en familie die op kraambezoek kwamen en een vers gekookte maaltijd meenamen. De buurman in onze oude wijk, die even hielp om spullen uit de auto te tillen terwijl ik met baby in Maxicosi én luiertas de drukke straat over probeerde te steken. Een vriendin die een extra boterham in haar tas stopt, omdat ze weet dat ik door slaapgebrek of moeheid waarschijnlijk een broodje voor mijn kiddo ben vergeten (overkomt de besten).

Warme maaltijd in de kraamtijd

Het zijn kleine daden. Maar juist die kleine daden kunnen groot zijn voor nieuwe vaders en moeders. Als ik aan mijn vriend vraag waar hij de fijnste herinneringen aan heeft als het op hulp aankomt, zijn het ook die kleine acties en daden. En hoe fijn het was om een kraamtijd te hebben waarin we onze eigen keuzes konden maken, zegt hij: ‘Ik vond die timeslots voor kraambezoek ideaal: een uurtje bezoek, en maximaal één bezoekje per dag.’

‘Weet je nog die kip-lasagne die Sebas meenam? En die verse soto ayam van mijn moeder? En die noedelsoep die onze kraamzorg maakte en die we ‘s ochtends in bed opaten?’

Zijn punt is me duidelijk. Een warme maaltijd betekent voor een nieuwe ouder zoveel meer dan alleen eten. 

Hulp is fijn

En niet alleen in de kraamtijd was het fijn om zulke steun te hebben. In de afgelopen twee jaar leerde ik dat het ouderschap je op nieuwe manieren uitdaagt en je soms hulpeloos of totaal uitgeput kan laten voelen. Juist dan is hulp van mensen om je heen fijn.

Want of je nou een newborn, dreumes, kleuter of peuter in huis hebt, alle ouders snappen dat de grote verantwoordelijkheid die je draagt voor dat leventje, soms behoorlijk overweldigend kan zijn. Is er een een ouder in jouw omgeving voor wie jij er deze week kunt zijn? 

Meer lezen?
Lieve (nieuwe) mama, durf om hulp te vragen
Kletsen, knuffelen, koken, oppassen of simpelweg ‘er zijn’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief