Frederieke & Tijn
06/05/2023

Dagboek voor mijn tweede kind

Met de geboorte van mijn zoontje maak ik alles voor de tweede keer mee. Het lijkt wel alsof alles bij een tweede kindje nóg sneller gaat. De kraamweken, die eindeloos lijken te duren als je er midden in zit maar ook weer zo voorbijgaan. De rompertjes in maat 56, waar mijn zoontje al lang niet meer in past. Zijn eerste lachje. Wat ben ik blij dat het Duizend dagen dagboek helpt om al die momenten van mijn tweede kind vast te leggen.

Waarom lijkt de tijd bij mijn tweede kind zo veel sneller te gaan?

Misschien omdat ik weet wat ik kan verwachten, omdat ik het al een keer heb meegemaakt. Net zoals de terugreis van vakantie vaak korter lijkt te zijn dan de heenreis. Ik weet inmiddels: na het eerste lachje komen de kirrende geluidjes. Daarna begint hij zijn eigen handjes te ontdekken, te trappelen en straks begint het omrollen.

Mijlpalen van tweede kind

Ik weet ook: de huilbuien, de nachtelijke spook-uurtjes, de darmkrampjes: ze gaan voorbij. Die gedachte houd me op de been als ik erdoorheen zit of mijn rug- en nekspieren volledig vastzitten van baby wiegen. Zelfs in de moeilijke momenten lukt het om de schoonheid en tijdelijkheid van die chaos met een pasgeboren baby in te zien. Want het is voorbij voordat ik er erg in heb.

Des te meer reden om het Duizend dagen dagboek te gebruiken. Dit boek ontwierpen Anna en ik omdat we a. enorm van schrijven houden en b. graag een herinnering aan onze kinderen op papier zetten. En tegelijkertijd merkten we hoe weinig tijd je hebt als moeder, zeker als er meer kinderen bij komen.

Dagboek voor mijn kind

Met het Duizend dagen dagboek heb je – na de eerste 6 kraamweken – per maand een moment om jouw mooie herinneringen op te schrijven. Ik zie het echt als een moment voor mezelf, om terug te kijken naar de weken daarvoor. Om stil te staan bij hoe snel de tijd gaat en hoe rap mijn kleine baby zich ontwikkelt. Om zijn mijlpalen – en mijn mijlpalen als mama van twee – te vieren.

Tijd is schaars, daar ben ik inmiddels achter. En de tijd gaat razendsnel, een tweede keer met een tweede kind. Des te belangrijker om die mooie herinneringen op te schrijven voor later.

Meer lezen?

Van 1 naar 2 kinderen: deze tips hielpen in ons gezin

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen