vagina na bevalling
21/01/2022

Wijdere vagina na de bevalling: wat kun je verwachten?

Tijdens de zwangerschap, maar ook daarna, krijg je te maken met lichamelijke veranderingen. Zo kan je vagina na de bevalling wijder zijn dan dat die daarvoor was. Net als de huid van je buik die oprekt in de zwangerschap, is ook de huid en het weefsel van je vagina namelijk opgerekt door een bevalling. Maar wat kun je precies verwachten? En is er iets tegen te doen?

We delen het in dit artikel.

Wijdere vagina na bevalling

Net na de bevalling kan je vagina gezwollen, pijnlijk en beurs zijn. Gelukkig trekt dit in de dagen na de bevalling geleidelijk weg. Je vagina herstelt snel in de eerste weken. Wel blijft je vagina mogelijk wijder dan daarvoor, doordat de weefsels van de vagina nou eenmaal zijn opgerekt. Dit merk je bijvoorbeeld doordat er wat water uit je vagina lekt als je in bad bent geweest of hebt gezwommen. Het kan ook zijn dat seks (tijdelijk) anders voelt na de bevalling.

Kun je er iets tegen doen?

Een vaginale bevalling zet veel kracht op de bekkenbodem en verandert wel iets, maar dat hoeft niet tot klachten te leiden. Met bekkenbodemspiertraining en -oefeningen kun je de spieren van de bekkenbodem versterken. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.

Probeer iedere dag een paar bekkenbodemoefeningen te doen en te oefenen met ontspannen en aanspannen. Dit kan het herstel van de bekkenbodemspieren versnellen. Vraag advies aan een geregistreerde bekkenfysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem.

Langs bij de bekkenfysio

Heb je vragen over jouw herstel, of pijnklachten? Vraag advies aan een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Kijk op www.bekkenfysiotherapie.nl voor een behandelaar bij jou in de buurt.

Meer lezen?
Hoe verzorg je een pijnlijke vagina na de bevalling
Dit is de oorzaak van urineverlies na je zwangerschap en deze oefeningen kunnen helpen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen