wintertijd baby slapen
22/10/2024

De wintertijd gaat zondag 27 oktober 2024 in: kun je je baby helpen voorbereiden?

Het laatste weekend van oktober – in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 – gaat de wintertijd in. De klok gaat dan een uur terug. Kun je je baby of kind voorbereiden op de wintertijd? En wat als je baby vroeg wakker is?

Wanneer gaat de wintertijd in?

Wintertijd 2024 gaat in van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024. De klok wordt dan een uur achteruit gezet: om 03.00 uur wordt de klok verzet naar 02.00 uur.

Baby voorbereiden op wintertijd

Voor ouders met jonge kinderen kan de wintertijd betekenen dat het slapen van hun kind weer even een uitdaging wordt. Wat kun je doen om de overgang van zomertijd naar wintertijd wat te vergemakkelijken voor je baby? We vroegen aan kinderslaapcoach Ewelina de Groot wat belangrijk is bij wintertijd en baby’s en kinderen.

Ga iets eerder eten en slapen

Een tip is om je baby alvast voor te bereiden op een nieuw ritme. In de dagen voor de ingang van de wintertijd laat je je kind of baby langzaam wennen. Zo maak je de overgang minder abrupt.

Ewelina legt uit: ‘Wat je kunt doen is om 2 tot 3 dagen eerder de tijdstippen van eten, opstaan en slapen te verschuiven met 10 tot 15 minuten. Het beste kun je daarmee donderdag of vrijdag beginnen om de tijdstippen geleidelijk aan te passen aan nieuwe wintertijd.’

Een fijne ochtendroutine

Ewelina: ‘Misschien duurt het even voordat je baby in een nieuw ritme komt. Het helpt om vast te houden aan de vertrouwde ochtendroutine die jullie hebben. Ook kun je de kamer van je kind zo veel mogelijk te verlichten in de ochtend, zodat je baby de indruk krijgt dat de zon opkomt. Ga zodra het buiten licht wordt met je baby of kind naar buiten. Ook buitenlucht en zonlicht helpen goed om het bioritme makkelijker aan te passen aan de afwisseling tussen dag en nacht.’

wintertijd baby schema

Voorbeeld schema wintertijd baby

Met de tips van Ewelina zou dit een voorbeeld schema kunnen zijn voor de slaaptijden bij je baby:

DagEtenNaar bed
Woensdag18.0019.00
Donderdag18.1519.15
Vrijdag 18.15 – 18.3019.30
Zaterdag (wintertijd gaat in)  18.15 – 18.3019.45

Zie dit voorbeeld schema als een hulpmiddel. Er zijn ook ouders die ervoor kiezen om niets te doen: dat kan natuurlijk ook prima! Misschien merk je dan dat je kindje zondag vroeg wakker is, en leg je hem of haar zondag-avond weer wat vroeger in bed.

Wintertijd: baby vroeg wakker

En wat kun je doen als je baby vroeg wakker wordt, nadat de wintertijd is ingegaan? Dat legt Ewelina hier uit in dit uitgebreide artikel over de wintertijd bij baby’s.

Afschaffen zomertijd en wintertijd

Al jaren zijn er gesprekken over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. De Europese Commissie wil de zomertijd en wintertijd afschaffen, maar voor de Nederlandse overheid is nog niet duidelijk wat de voor- en nadelen van zomer- en wintertijd afschaffen zijn. Daarvoor is meer onderzoek nodig, zegt het kabinet. Bottom line: dat kan dus nog wel even duren.

We hopen dat jullie thuis niet te veel ‘last’ hebben van de overgang naar wintertijd. En bedenk: uiteindelijk gaat je kind zich vanzelf aanpassen aan het nieuwe ritme. 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen