kraamplan bezoek visite
09/07/2020

Zie jij de positieve kanten van de coronacrisis als (aanstaande) mama?

Het is safe to say dat de afgelopen maanden voor iedereen uitdagingen hebben gebracht. Mensen aan het werk in de zorg, mensen die ziek werden of mensen om zich heen ziek zagen worden, mensen die ineens thuis moesten blijven om daar hun werk op afstand én het zorgen voor de kids samen te doen. Vrijwel iedereen heeft op een bepaalde manier angst, stress of onzekerheid ervaren, of ervaart dat nog steeds. Naast alle negativiteit van de corona-crisis, zijn er gelukkig ook positieve kanten van deze pandemie voor nieuwe en aanstaande moeders. Herken jij dat ook? 

Bewuster kiezen waar je wilt bevallen

Hoewel er nog geen cijfers bekend zijn om dit te onderbouwen, lijkt de coronacrisis er toe te leiden dat zwangeren een bewustere keuze maken waar ze willen bevallen. Dat een ziekenhuisbevalling niet bewezen veiliger is dan een thuisbevalling lijkt nu bij veel meer vrouwen door te dringen. Als je geen medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, kun je er ook voor kiezen om thuis te bevallen. Zonder strikte maatregelen, in jouw veilige en vertrouwde omgeving.

Mocht je graag poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen, zonder medische indicatie, dan kan dat natuurlijk nog steeds. Je hoeft niet bang te zijn dat er geen ruimte is het ziekenhuis, of dat de verloskundigen of artsen geen tijd voor je hebben in verband met de corona-crisis. De acute zorg in het ziekenhuis gaat altijd door, ongeacht het coronavirus.

Een rustige(re) kraamtijd

Hoewel de regels met betrekking tot bezoek inmiddels zijn versoepeld en het het kraambezoek niet uitsluitend tot raambezoek beperkt hoeft te blijven, is de kraamperiode voor veel moeders wel rustiger. Natuurlijk is het heel verdrietig als bepaalde familie leden of vrienden jullie wonder nog niet fysiek kunnen komen aanschouwen, maar het voordeel van minder bezoek is meer rust in huis. Iets wat jou én je kindje hoe dan ook ten goede komt. Geen druk om bezoek te ontvangen en het huis op te ruimen, maar vooral enorm genieten van een rustige baby bubbel.

Minder moeten

Ook na de kraamperiode ervaren veel moeders meer rust in hun leven dan verwacht. Met een klein baby’tje is het natuurlijk flink aanpoten, maar het scheelt wel dat er verder een stuk minder ‘moet’. Niet ieder weekend vol gepland, minder sociale verplichtingen. Soms een tikkeltje saai? Dat wel. Maar ook wel heerlijk rustig in deze bijzondere fase van je leven!

Borstvoeding geven

Dit sluit aan bij het punt hierboven: sommige vrouwen merken dat borstvoeding geven beter lukt, omdat er minder afleiding, stress of prikkels in de kraamweken zijn. Juist door die rust en minder kraambezoek kun jij je beter ontspannen, en lukt het je daardoor misschien beter om borstvoeding te geven op verzoek. Natuurlijk, borstvoeding geven kan behoorlijk lastig zijn en veel van je vragen. Maar het voordeel is dat je nu kunt voeden op verzoek en je eigen ritme mag gaan vinden, zonder dat er net weer kraambezoek op de stoep staat of je van de ene verjaardag naar het andere sociale event moet reizen met jullie newborn.

Vaders: meer tijd thuis

We werken met z’n allen meer thuis. En dat betekent dat partners ook wat langer van hun kindje kunnen genieten. In plaats van na enkele dagen of weken weer naar kantoor of werk te moeten, is jouw partner of man misschien vaker thuis aan het werk. Dat geldt niet voor ons allemaal natuurlijk, maar veel pas bevallen vrouwen geven aan dat ze het heel fijn vinden dat hun man of partner nu ook langer of bewuster de kraamperiode meemaakt. Misschien is jouw partner we het grootste gedeelte van de dag ‘gewoon’ aan het werk, het is toch fijn om de drukkere momenten ‘s ochtends of ‘s avonds samen te kunnen doen en je weten dat hij/zij in de buurt is om op terug te vallen.

Hopelijk blijven de positieve effecten van meer tijd thuis en meer rust aanhouden ook als de coronacrisis straks volledig achter de rug is. Want meer tijd doorbrengen met een kleine baby maakt duidelijk hoeveel werk en verantwoordelijkheid dat met zich meebrengt. En hoe mooi het is om de kleine, alledaagse dingen – een eerste lach of hapje – mee te maken.

Herken je je in deze punten, of niet? Kijk jij ook wel eens naar de positieve kanten van deze crisis?

How about mom: de eerlijke moeder-app

Heb jij de How about mom app voor iOS of Android al gedownload? Vol tips en advies om weer van je postpartum lichaam te (leren) houden.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen