01/07/2020

Geboorteverlof voor partners: dit verandert er per 1 juli

Eindelijk is het zover! Vanaf 1 juli geldt de nieuwe geboorteverlof regeling in Nederland. En dat betekent dat jouw partner ook langer verlof kan opnemen na de geboorte van jullie kindje, naast de vijf dagen verlof na de geboorte.

Wat verandert er? Vanaf 1 juli kunnen partners in de eerste zes maanden na de geboorte van hun kind vijf extra werkweken verlof opnemen. Je krijgt als partner van een zwangere dan 70 procent van je loon doorbetaald via het UWV. Deze nieuwe regeling is een aanvulling op de vijf dagen na de geboorte die partners nu al doorbetaald krijgen door de werkgever. In totaal gaat het dus om zes weken verlof.

Meer gelijkheid

Waarom is dit partnerverlof zo belangrijk? Omdat partners hiermee de mogelijkheid krijgen om langer tijd met hun pasgeboren kind door te brengen. Dit geboorteverlof geeft nieuwe vaders en partners de kans om vertrouwd te raken met hun pasgeboren baby en samen met hun partner te zorgen voor de baby.

Het doel van deze regeling is dan ook om het ouderschap meer gelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat als vaders ook de zorg voor hun kindje oppakken, ze meer betrokken blijven bij de opvoeding van het kind. Zo kunnen zorgtaken gelijker verdeeld worden in huis, en wordt het voor moeders makkelijker om weer aan het werk te gaan.

Tot zes weken verlof voor partner

Hoe werkt het? Partners kunnen verlof opnemen tot vijf weken, tegen 70 procent van hun loon. Dat loon wordt uitbetaald door het UWV, dus niet door de werkgever. Je kunt als partner het verlof verspreid opnemen in de eerste zes maanden na de geboorte. Onze tip is: neem het verlof juist in een keer op. Parttime verlof, waarbij je ook nog deels werkt, kan juist extra stress geven, omdat het gevoel kan ontstaan dat je zowel op het werk als thuis niet echt aanwezig kunt zijn.

Welke soorten verlof heb je?

Zwangerschapsverlof: als moeder krijg je 10 tot 16 weken zwangerschapsverlof, tegen 100 procent van het loon. Als je in loondienst bent, krijgt je werkgever via het UWV een uitkering voor jou als werknemer. Ben je zzp’er, dan kun je zelf een uitkering aanvragen bij het UWV.

Geboorteverlof: sinds 1 januari 2019 krijgen partners vijf dagen verlof na de geboorte. Dat wordt volledig betaald door de werkgever. Vanaf 1 juli 2020 komen daar vijf extra werkweken bij, verspreid over zes maanden. Het UWV vergoedt dan 70 procent van het loon als je in loondienst bent.

Ouderschapsverlof: in 2022 wil het kabinet het betaald ouderschapsverlof invoeren. Van de 26 weken die al kunnen worden opgenomen, worden er dan negen betaald tegen 50 procent salaris. Het verlof kan tot acht jaar na de geboorte worden opgenomen, maar wordt alleen in het eerste jaar doorbetaald. De Kamer stemt na de zomer over dit plan.

Loondienst of zzp’er?

Doordat je als partner geen 100 procent uitbetaald krijgt, vrezen sommige experts dat het nieuwe extra geboorteverlof alleen toegankelijk voor wie dat kan betalen, en niet voor mensen met een laag inkomen of zzp’ers. Toch is het wel een stap in de goede richting, dat je als partner wettelijk verlof kunt opnemen, en doorbetaald wordt als je in loondienst werkt. Sommige werkgevers vullen het salaris aan tot 100%.

Volgens kenniscentrum Rutgers blijkt uit onderzoek dat 60 procent van de Nederlandse vaders meer tijd zou willen besteden aan de zorg voor hun kinderen. Toch maken ze weinig gebruik van de mogelijkheden om hun werkweek daarop aan te passen, bijvoorbeeld door in deeltijd te gaan werken of ouderschapsverlof op te nemen. Hopelijk is het geboorteverlof voor partners een motivatie om ook meer tijd door te brengen met jullie pasgeboren baby. Ook zijn vaders ongerust dat het financieel niet haalbaar is om minder te werken, maar in de praktijk valt dat vaak mee.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen