Stoppen met anticonceptie

Misschien slikte je al enkele jaren de combinatiepil, of heb je een spiraaltje? Als je zwanger wil worden, stop je met voorbehoedsmiddelen of anticonceptie. Wat kun je merken als je gaat stoppen met anticonceptie? Wat doet het met je lichaam en hoe lang duurt het herstel?

How About Mom:
How About Mom:

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Stoppen met combinatiepil

Voor vrouwen die de klassieke combinatiepil gebruiken, kan het stoppen met de pil een lichamelijk en mentaal effect hebben. De combinatiepil zorgt ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt, door het follikelstimulerend hormoon (FSH) te onderdrukken. Sommige vrouwen merken dat hun hormoonhuishouding verandert na het stoppen met de pil. Je merkt een verandering aan je huid, of je kunt je wat emotioneler of labieler voelen. Geef jezelf de tijd om te wennen en je hormoonhuishouding weer op het natuurlijke basisniveau te laten komen.

Wachten met zwanger worden?

Recent vonden onderzoekers van het Radboudumc meer complicaties bij zwangerschappen binnen 3 maanden na het stoppen met de pil, afhankelijk van het type combinatiepil. Wacht 3 maanden met zwanger worden of overweeg tijdelijk gebruik van een andere vorm van anticonceptie, is hun advies. De onderzoekers benadrukken wel dat de complicaties relatief zeldzaam waren, ook bij vrouwen die kort na het stoppen van de pil zwanger werden. Ook kan nog niet met zekerheid worden geconcludeerd dat de pil deze zwangerschapscomplicaties veroorzaakt.

Er is geen hoger risico op een miskraam als je snel zwanger wordt nadat je met de pil bent gestopt. Zodra je stopt met de combinatiepil, kan er na zo’n drie dagen weer een follikel gaan groeien en kun je theoretisch bij je volgende eisprong zwanger raken.

ovulatie thermometer anticonceptie

Spiraaltje

Een koperspiraal heeft geen invloed op je cyclus. Je eisprong wordt niet onderdrukt en je menstruatie kan gewoon doorgaan. Wat een koperspiraal doet is ervoor zorgen dat de zaadcellen, die niet bestand zijn tegen koper, geen eicel kunnen bevruchten, en zich niet kunnen innestelen in het baarmoederslijmvlies. Zodra jouw koperspiraal verwijderd is, kun je zwanger raken.

Ook bij een hormoonspiraal kan een eisprong plaatsvinden, maar blijft je menstruatie uit, omdat het spiraal de opbouw en afbraak van het baarmoederslijmvlies onderdrukt. Zodra het hormoonspiraaltje verwijderd is, kun je zwanger worden.

Nuvaring

Ook voor de vaginale ring (NuvaRing), de prikpil of het hormoonimplantaat geldt dat je zwanger kunt raken zodra deze anticonceptie stopt. Dat je theoretisch zwanger kunt worden, betekent natuurlijk niet dat je ook direct zwanger raakt. Lees hier over hoe lang het duurt voordat je zwanger bent.

Hormonen en je huid

Zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen of anticonceptie, zoals de pil of het spiraal, kun je een effect op je huid. Veel vrouwen dat ze (tijdelijk) last krijgen van huidklachten zodra ze stoppen met de pil of hun spiraaltje laten verwijderen. Schoonheidsspecialist Anne Tijdink: “De invloed van anticonceptie op jouw huid heeft met veel factoren te maken, waaronder met de samenstelling en de vorm van de gebruikte hormonen. Soms kunnen acne klachten zomaar ontstaan of verergeren, en soms juist verminderen of helemaal verdwijnen.”

Nieuwe hormonale balans

Als je stopt met anticonceptie heeft je lichaam tijd nodig om de natuurlijke hormoonbalans te vinden. Stoppen met anticonceptie betekent dat, als het goed is, je reguliere cyclus weer op gang komt. Tijdens je menstruatiecyclus hebben de verschillende hormonen een effect op hoe je huid eruit ziet. In de eerste fase van de menstruele cyclus werkt je lichaam naar een eisprong toe en produceert daarom meer vrouwelijke hormonen.

In de tweede fase, ongeveer 14 dagen voor de menstruatie, dalen de vrouwelijke hormonen en nemen de mannelijke hormonen toe. Deze shift in hormonen zorgt ervoor dat je huid in de eerste fase van de menstruele cyclus rustig is, maar in de tweede fase, door een toename van de talgproductie, soms meer onzuiverheden gaat vertonen.

Ervaringen van andere moeders die stopten met anticonceptie

Frederieke: “Positieve en negatieve emoties sterker ervaren, zo voelde het nadat ik gestopt was met de combinatiepil. Ik was sneller geëmotioneerd, voelde zowel meer blijdschap als meer verdriet leek het wel. Ik stond daar zelf best van te kijken, dat de hormonen in mijn pil onbewust voor wat meer vlakke gevoelens hadden gezorgd.”

Annemieke: “Op mijn negentwintigste besloot ik mijn hormoonspiraaltje te laten verwijderen. Niet om direct zwanger te worden, maar eerst om mijn lichaam de kans te geven om weer helemaal te functioneren, zonder anticonceptie.”

Anna: “Ik was al bijna tien jaar aan de pil, dus had eigenlijk geen flauw idee van mijn natuurlijke menstruatie. Sterker nog, ik had helemaal geen verstand van zaken als ovuleren of een menstruatiecyclus. Bizar eigenlijk, dat je pas erg hebt in zo’n belangrijk proces in je lichaam als je er iets van verlangt.”

How About Mom: de kinderwens & zwangerschap app die helemaal om JOU draait 📲