Tips voor partners bij een onvervulde kinderwens

Een onvervulde kinderwens kan een grote uitdaging vormen voor een koppel. Als partners kunnen jullie beiden op een andere manier omgaan met emoties, zoals frustratie, verdriet of boosheid. Is het mogelijk om hier samen sterker uit te komen? Hier zijn enkele tips om met een onvervulde kinderwens om te gaan en ervoor te zorgen dat je elkaar niet kwijt raakt als partner of koppel.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Hoe een onvervulde zwangerschapswens voelt verschilt per persoon. Toch komen gevoelens van eenzaamheid, frustratie, boosheid of onmacht vaak voor. Het kan confronterend zijn om echo’s, bolle buiken en kleine baby’s in je omgeving te zien, als jij of je partner zelf een onvervulde kinderwens hebt. Je kunt je eenzaam en verloren voelen als er dagen, maanden of jaren voorbij gaan, waarin het voelt alsof iedereen om je heen zwanger raakt, behalve jij.

Hoe gaan jij en je partner om met jullie (onvervulde) kinderwens? Wat kun je als koppel doen, om te zorgen dat je elkaar niet kwijt raakt in deze lastige fase?

Praat over kinderwens met je partner

Probeer open met elkaar te praten over jullie gevoelens, angsten en zorgen met betrekking tot jullie kinderwens. Het is belangrijk om elkaars standpunten te begrijpen en je emoties te delen, zonder oordeel.

Het is normaal dat jullie verschillende emoties en reacties hebben op een onvervulde kinderwens. Gun elkaar de ruimte om hiermee om te gaan en die emoties te verwerken.

Probeer begripvol en ondersteunend voor elkaar te zijn tijdens dit proces. Wees elkaars steun. Elke partner kan de situatie anders ervaren, en het is cruciaal om elkaars emoties te respecteren.

fabels over zwanger worden

Zoek steun bij anderen

Praat met vrienden of familie over jullie situatie. Soms kan het delen van jullie gevoelens met anderen die jullie vertrouwen een opluchting zijn en kan het helpen om de last te verminderen. Zo vertelt Anneleen aan How About Mom over haar zwangerschapswens en de keuze om geen IVF-traject te starten: ‘Ik begon steeds meer te delen. Te delen over mijn verhaal. Met andere vrouwen die ik ontmoette. Elke vrouw heeft haar verhaal. Elke man heeft zijn verhaal. Met of zonder kinderen. Met een weg ernaartoe zoals gehoopt of helemaal niet. En elk verhaal heeft recht op een plekje. Laat elk verhaal bestaansrecht krijgen, met alle emoties, gedachten en overtuigingen die er leven.’

Focus op andere aspecten van jullie relatie

Vergeet niet dat een relatie uit meer bestaat dan alleen het krijgen van kinderen. Blijf genieten van elkaars gezelschap en focus op andere gedeelde interesses, hobby’s en doelen.Waar haal je plezier uit? Wat is iets unieks van jullie samen? Probeer daar energie in te stoppen. Maak tijd om samen plezier te maken en te ontspannen, zonder de focus te leggen op een (onvervulde) kinderwens. Het versterkt jullie band en zorgt voor positieve herinneringen.

Meer lezen: ‘Als ik één advies mag geven aan vrouwen die in een vergelijkbare situatie zitten, dan is dit: blijf met elkaar praten’

kinderwens partner

Onderzoek andere mogelijkheden

Wanneer een gewenste zwangerschap uitblijft, zijn er – afhankelijk van de gestelde diagnose – verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen. Van IUI tot IVF en ICS. Van kunstmatige inseminatie met donorzaad tot eiceldonatie of draagmoederschap. Een fertiliteitsarts kan jullie hierover adviseren.

Bespreek wat jullie wensen en opties zijn

Zijn er ook nog andere manieren om een gezin te stichten? Misschien voelt dat nu nog veel te voorbarig, maar wellicht geeft het jullie als partners wel weer perspectief om na te denken over andere manieren om een gezin te vormen, zoals adoptie of pleegzorg. Praat over de mogelijkheden en wat jullie wel of niet willen samen voor jullie toekomst.

Geef elkaar niet de schuld

Als er een diagnose is voor een kinderwens die uitblijft, kan dat duidelijkheid geven. De kans is groot dat de ‘verantwoordelijke’ zich schuldig voelt. Of aangetast in zijn mannelijkheid of haar vrouwelijkheid vanwege vruchtbaarheidsproblemen. Je voelt je al rot zat: geef elkaar niet de schuld van een onvervulde kinderwens. Of het nu ligt aan PCOS of de zaadkwaliteit, het heeft geen zin om elkaar de schuld te geven. Met een vinger naar elkaar wijzen maakt meer kapot dan dat het goed doet. Jij of je partner kan zich daardoor schuldig, onzeker of gekwetst voelen, bovenop de toch al emotioneel stressvolle ervaring.

Kinderwens: jij, je partner en jullie samen

Het omgaan met een onvervulde kinderwens vraagt van jou en je partner waarschijnlijk veel tijd en geduld. Blijf elkaar ondersteunen en wees geduldig terwijl jullie samen door dit proces gaan. Onthoud dat elke situatie uniek is. Het is belangrijk om de beste aanpak te vinden die bij jullie als koppel past. Het is ook oké om professionele hulp te zoeken als jullie dat nodig hebben.

Meer lezen: ‘Quotes die support kunnen bieden bij een onvervulde kinderwens’

De enige kinderwens en zwangerschaps-app die helemaal om JOU draait 📲