zwanger na burn-out
10/03/2024

Onvervulde kinderwens en een burn-out: ‘Het voelde alsof ik overal in gefaald had en iedereen teleurstelde’

Samara Abbas (’90) is samen met Dennis. Ruim twee jaar geleden stopt ze met de pil vanwege hun kinderwens, maar het zwanger raken duurt langer dan verwacht. Ondertussen raakt Samara overspannen en heeft ze het gevoel op alle vlakken te falen.

‘Ik ben zelf als vluchteling uit Irak met mijn ouders naar Nederland gevlucht. Dennis is half Duits en half Nederlands en in Breda geboren. Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik gestopt met de pil omdat we een kinderwens hadden. Maar in een maatschappij waarin we bijna alles in willen plannen blijven sommige dingen niet in te plannen.’

Een baby is niet te plannen

‘Ik ging mee in een wereld waarin we “druk zijn” belangrijk hebben gemaakt. Carrière maken was voor mij zo ontzettend belangrijk tot dat ik omviel. Daar zat ik dan: overspannen, tot niks meer in staat (zelfs een kopje thee zetten was al te veel voor mij) en gefrustreerd door de maandelijkse teleurstelling als ik ongesteld werd. Het voelde als falen. Gefaald in het opbouwen van mijn carrière, gefaald in het sterk zijn, gefaald in mijn eigen lichaam. Het voelde alsof ik overal in gefaald had en iedereen teleurstelde. Ik weet dat dat niet zo was, maar het voelde op dat moment wel zo.’

Herstellen van burn-out

‘Na intensieve therapie te hebben gevolgd en hersteld te zijn van mijn burn-out, heb ik ontslag genomen en ben ik gaan doen wat ik echt leuk vind. Ik ben gestart als docent op het HBO en bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Waarin ik me focus op persoonlijke ontwikkeling en me richt op vrouwen die overspannen waren en opzoek zijn naar wat ze echt gelukkig maakt en leuk vinden.’

‘Het is zo belangrijk omdat je veel minder stress ervaart, dagelijks doet wat je echt leuk vindt en gelukkig maakt. En nu, nu ervaar ik rust en voel ik me fantastisch.’

Onverwacht zwanger na burn-out

‘Mijn vertrouwen in mijn lichaam is terug. Vlak voordat ik een IUI-traject moest ondergaan, had ik een positieve zwangerschapstest in handen. Inmiddels zit ik op de helft van de zwangerschap en mag ik in augustus bevalen van ons eerste kindje.’

‘Hey, zonder diepte punten geen hoogte punten. Ik deel mijn verhaal, want als ik hiermee één persoon inspireer of hoop kan geven dan is mijn doel al bereikt.’

Meer lezen?

Van overspannen naar ontspannen: Anne over de zoektocht naar de balans tussen moederschap en zichzelf
Momtalk: Judith Noordzij
Janthe verloor zichzelf in zoektocht naar perfectie: ‘Wie ben ik eigenlijk, los van moeder voor m’n kinderen?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen