Griepprik tijdens de zwangerschap

Bescherming tegen ernstige gevolgen van griep

Met de griepprik bescherm je je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Ben je zwanger? Dan kun je een griepprik laten zetten via het consultatiebureau of de huisarts. In dit artikel vertellen we je hoe de griepprik werkt als je zwanger bent.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Als jij als zwangere een griepprik krijgt tijdens de zwangerschap, heeft je baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Met de griepprik bescherm je je baby tegen ernstige gevolgen van griep.

Waarom een griepprik?

Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Als je zwanger bent kan het zijn dat je afweersysteem minder goed werkt in het beschermen tegen het griepvirus. De griepprik beschermt niet alleen de baby, maar ook jezelf. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap griep krijgen namelijk vaker opgenomen worden in het ziekenhuis dan vrouwen met griep die niet zwanger zijn.

En pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen.

Hoe werkt de griepprik?

Na de griepprik of griepvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen het griepvirus aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Ook ben je als zwangere vrouw zelf beschermd. Als de baby of jij als zwangere toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.

Komt het griepvaccin bij de baby?

Het vaccin zelf komt niet bij de baby: de placenta werkt als een buffer. Via de placenta geeft je lichaam voedingsstoffen door. En als je antistoffen hebt, geef je die dus ook door aan je baby. Zo heeft jouw baby de eerste maanden minder kans op het krijgen van griep en veel minder kans op kinkhoest.

griepprik zwanger

Griepprik in andere landen al standaard zorg

In veel landen is een griepprik al standaard aanbod van de zorg voor zwangeren. In 2021 adviseerde de Gezondheidsraad in Nederland om zwangere vrouwen te vaccineren tegen het griepvirus.

Via het consultatiebureau

Vanaf 22 weken zwangerschap kun je een gratis griepprik krijgen. De verloskundige geeft informatie over de vaccinatie. De prik zelf kunnen zwangeren halen op het consultatiebureau.

Heb je vragen over vaccinatie bij je baby of jezelf? Bespreek het met je verloskundige: zij kan je adviseren en informeren.

Kinkhoest vaccinatie of 22 weken prik

Naast de griepprik is er ook nog een andere belangrijke vaccinatie waarmee jij je baby en jezelf beschermt. Met de 22-wekenprik bescherm je je baby al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. 

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲