Koffie tijdens de zwangerschap

Mag je koffie drinken?

Het kan lastig zijn voor die hard koffie fans: minder koffie tijdens je zwangerschap. Cafeïne, een van de stofjes in koffie, is minder goed is voor de ongeboren baby. Helemaal stoppen met koffie hoeft niet, maar probeer maximaal 1-2 kopjes koffie of cappuccino per dag te drinken.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Hoeveel koffie mag je drinken tijdens je zwangerschap?

Het advies van het Voedingscentrum en van veel verloskundigen is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie per dag te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.

Twee koppen koffie komt neer op ongeveer 200 milligram cafeïne op een dag.

Koffie tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne binnen te krijgen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt. Een kopje koffie bevat 60 milligram cafeïne. Als je ook andere producten met cafeïne neemt dan kun je minder koffie en thee drinken.

koffie tijdens zwangerschap

Wat zegt de wetenschap over cafeïne tijdens zwangerschap?

Al jaren is er discussie over hoeveel cafeïne veilig is om te consumeren tijdens de zwangerschap. Koffie is de meest voorkomende bron van cafeïne. Maar cafeïne zit ook in bepaalde soorten thee, energiedrankjes, cola en chocolade.

Het lastige met onderzoek naar cafeïne en zwangerschap is dat er niet één duidelijke studie is om een harde conclusie te trekken. Maar uit voorzorg is het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 koppen koffie te drinken op een dag.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲