Al jaren is er discussie over hoeveel cafeïne veilig is om te drinken tijdens de zwangerschap. Goed nieuws voor koffieliefhebbers die in verwachting zijn: een nieuwe studie suggereert dat het drinken van koffie tijdens de zwangerschap geen nadelige gevolgen heeft voor de hersenontwikkeling van het kind.
Hoeveel kopjes koffie kan ik drinken als ik zwanger ben? Het is een vraag die veel vrouwen hebben.
Het lastige met onderzoek naar cafeïne en zwangerschap is dat er niet één duidelijke studie is om een harde conclusie te trekken. Daarom is uit voorzorg het huidige advies aan zwangeren om niet meer dan 2 koppen koffie te drinken op een dag.
Nieuwe studie naar cafeïne
Maar er komen steeds meer nieuwe inzichten. Een nieuwe studie met gegevens van tienduizenden gezinnen in Noorwegen heeft geen sterke aanwijzingen gevonden voor een verband tussen cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsproblemen bij kinderen.
In dit onderzoek gebruikten de wetenschappers de genetische gegevens van moeders, vaders en baby’s, gecombineerd met vragenlijsten over koffieconsumptie voor en tijdens de zwangerschap. Na de zwangerschap werden de Noorse baby’s en kinderen gevolgd totdat ze 8 jaar waren, waarbij hun taalontwikkeling, motoriek en sociale vaardigheden werden onderzocht.
Geen verband tussen koffie consumptie en problemen bij baby
Hoewel cafeïne de placenta kan passeren en bij de foetus kan komen, vond de analyse geen verband tussen koffieconsumptie tijdens de zwangerschap en neurologische ontwikkelingsproblemen bij baby’s en kinderen. Ook bleek uit eerder onderzoek van dr. Gunn-Helen Moen en haar team dat koffiedrinken tijdens de zwangerschap geen invloed heeft op het geboortegewicht. Ook het risico op miskramen of doodgeboorte stijgt niet.
Toch benadrukken de onderzoekers ook dat er nog veel onbekende factoren zijn. Zij raden zwangere vrouwen aan om het medische advies rond cafeïne-consumptie van zorgverleners op te volgen tijdens de zwangerschap.
Effecten van cafeïne
Koffie is de meest voorkomende bron van cafeïne. Maar cafeïne zit ook in bepaalde soorten thee, energiedrankjes, cola en chocolade.
Om de effecten van cafeïne te isoleren van andere factoren zoals alcohol, sigarettenrook of een slecht dieet, paste het team een methode toe die ‘Mendeliaanse randomisatie’ heet. Mendeliaanse randomisatie is een methode in onderzoek die gebruikmaakt van genetica om te kijken naar oorzaak en gevolg. Hierbij worden genetische varianten onderzocht die van nature in een populatie voorkomen. Door deze techniek toe te passen kunnen onderzoekers beter begrijpen of cafeïne zelf een bepaald effect heeft, zonder dat andere dingen zoals roken, alcohol of dieet de uitkomst beïnvloeden.
Meer lezen?
Onderzoek naar stress verminderen bij kinderwens
Deze (ultra)bewerkte voedingsmiddelen hebben invloed op je ongeboren baby