Ogen tijdens zwangerschap

Ben je in verwachting en zie je sterretjes, wazig of heb je last van droge ogen? De zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor (tijdelijke) veranderingen in je zicht. Een vervelende zwangerschapskwaal, maar gelukkig herstellen je ogen over het algemeen snel weer na de bevalling.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Je ogen tijdens de zwangerschap

Hoewel er nog niet heel veel over bekend is, kan een zwangerschap veranderingen aan je ogen veroorzaken. Een veelvoorkomende klacht tijdens zwangerschap is bijvoorbeeld droge ogen. Ook verandering in sterkte en een wazig beeld zijn kwalen die voorkomen. Als je als een bestaande oogaandoening hebt, kan die tijdens de zwangerschap verslechteren.

Vocht vasthouden

Verandering aan je ogen kunnen ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding, door de stofwisseling en de bloedsomloop. Ook kun je tijdens je zwangerschap en daarna vocht vasthouden – een bekende zwangerschapskwaal – wat het zicht kan beïnvloeden.

Een verandering aan je ogen of je sterkte hoeft niet per se negatief te zijn: er zijn ook zwangeren bij wie bestaande oogaandoeningen verminderen.

Van sterretjes tot wazig zien: je ogen tijdens je zwangerschap

Wanneer trek je aan de bel?

De zwangerschapsgerelateerde oogproblemen die ontstaan zijn vaak mild en tijdelijk van aard. Soms kunnen zwangerschapsklachten, zoals hoge bloeddruk of pre-eclampsie, tot ernstige oogproblemen leiden die om een snelle behandeling vragen. Neem veranderingen aan je ogen of zicht in de zwangerschap dan ook serieus.

Na de bevalling is het meestal een kwestie van wachten tot je zwangerschapshormonen wat meer in balans raken. De sterkte die je ogen nodig hebben, verandert meestal weer drie maanden nadat je kindje geboren is of drie maanden nadat bent je gestopt met borstvoeding. Dan kun je waarschijnlijk alles weer prima zien met de bril of lenzen die je al had. Een opticien kan je verder helpen.

Ogen tijdens zwangerschap en meer zwangerschapskwalen

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan de How About Mom app met een handige symptomenchecker, advies van ons expert team, video en audio-oefeningen, en ontspanningsoefeningen.

How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere periode nodig hebt.