Ik heb een zwangerschapsstreep

Ben je zwanger en verschijnt er een donkere, verticale streep op je buik? Deze bruine streep is ongeveer een centimeter breed en wordt ook wel een zwangerschapsstreep of linea negra genoemd. Hoe ontstaat zo’n streep? En kun je er iets tegen doen?

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een zwangerschapsstreep of linea nigra?

Linea nigra is Latijn voor ‘zwarte lijn’. Een linea negra loopt over het midden van de buik van de navel naar je schaambeen. Sommige vrouwen hebben een langere linea negra, die doorloopt tot aan het middenrif. Onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron) gaan pigmentcellen tijdens een zwangerschap extra pigment produceren. Daardoor kunnen bestaande pigmentvlekken en sproeten donkerder worden, worden je tepels mogelijk donkerder, en kan er een zwangerschapsstreep ontstaan.

Zwangere vrouwen met een lichte huid hebben minder vaak een linea nigra dan vrouwen met een donkere huid. Voordat de donkere streep verschijnt kan er eerst een lichte lijn verschijnen.

Kun je iets doen tegen een zwangerschapsstreep?

Een zwangerschapsstreep is niet schadelijk. Je kunt de streep ook niet voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat een linea negra niet donker wordt, door je buik uit de zon te houden en goed in te smeren met zonnebrand met een hoge factor.

Een linea nigra verschijnt vaak in het tweede trimester van de zwangerschap en vervaagt meestal na de bevalling, maar bij sommige vrouwen blijft de zwangerschapsstreep (gedeeltelijk) zichtbaar. Ook kan de linea negra onder invloed van zonlicht zichtbaar blijven. Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat de streep ook langer zichtbaar blijft.

Een zwangerschapsstreep, ofwel linea negra, op je buik: hoe ontstaat dat?

Natuurlijk fenomeen

Een linea negra is een natuurlijk fenomeen. Na ongeveer een jaar is de linea nigra bij de meeste vrouwen niet meer of nog amper te zien. Dus grote kans dat jouw zwangerschapsstreep geleidelijk vervaagt na de bevalling.

Zwangerschapsstreep en andere kwaaltjes

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na de zwangerschap? Download dan de How About Mom app met een handige symptomenchecker, advies van ons expert team, video en audio-oefeningen, en ontspanningsoefeningen.

How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere periode nodig hebt.

linae negra buik