13 weken zwanger echo
31/08/2023

13 weken zwanger: baby zo groot als een citroen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Met 25 gram en ongeveer 6,7 centimeter heeft je baby inmiddels ongeveer het formaat van een citroen. Het tweede trimester komt in zicht en daarmee is de kans groot dat jij meer energie krijgt en minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je nog meer verwachten bij 13 weken zwanger?

Je bevindt je in de derde maand van je zwangerschap en in de laatste week van het eerste trimester. Het tweede trimester komt steeds dichterbij!

13 weken zwanger: zo ontwikkelt je baby zich

Je foetus van 13 weken is nu ongeveer 6 tot 7 centimeter en weegt maar liefst 25 gram. Ter vergelijking: dat is zo groot en zwaar als een citroen of een perzik.

Nu alle organen zijn aangelegd, steekt je kind zijn of haar energie in het groeien. De darmen van je baby, die eerst in een holte in de navelstreng groeiden, zijn nu verplaatst naar zijn of haar buik.

Nog een bijzonder feitje: vanaf nu gaan de nieren urine aanmaken. Je baby plast die urine uit in het vruchtwater. Af en toe neemt je baby een slokje van het vruchtwater: zo leert hij of zij slikken en drinken. Maak je geen zorgen: het vruchtwater wordt de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd. Je baby houdt het dus prima uit in het vruchtwater tot het einde van de zwangerschap.

Is het geslacht van je baby al bij jullie bekend? Als je een jongen krijgt, dan gaan zijn testikels vanaf nu testosteron aanmaken. Verder start het beenmerg met het maken van witte bloedcellen. Dat is maar goed ook, want deze afweercellen verdedigen je baby tegen ziekteverwekkers. En zodra je baby de veilige baarmoeder heeft verlaten, zijn die hard nodig.

13 weken zwanger: dit kan jij merken

Het kan zijn dat je ook in het tweede trimester nog last houdt van (ochtend)misselijkheid. Maar de kans is groter dat je klachten verdwijnen of op z’n minst minder worden. Helaas ben je nog niet van alle zwangerschapskwaaltjes af. Zo blijf je constant naar de wc gaan, kunnen je borsten nog erg gevoelig zijn en is de kans op verstopping of obstipatie ook nog aanwezig. Door het zwangerschapshormoon progesteron kunnen je darmen wat minder goed hun werk doen, wat verstopping kan veroorzaken.

Het buikje dat nu gaat komen, komt echt door de groei van de baby. Kreeg jij je broek de afgelopen weken al niet meer dicht? Dat kan ook komen door de zwangerschapshormonen en je darmen. Maar de kans is groot dat je vanaf week 13 van je zwangerschap een steeds groter buikje gaat zien.

Heb je nog geen buikje of ben je nog geen grammetje aangekomen? Dan wil dat echt niet zeggen dat je kind niet goed groeit. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen. Zolang de verloskundige zegt dat alles goed gaat, hoef je je geen zorgen te maken.

13 wekenecho

Vanaf 12 weken en 3 dagen tot en met 14 weken en 3 dagen zwangerschap kun je een 13 wekenecho laten maken. Dit is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Je kiest zelf of je deze echo wilt.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief