De eerste keer penetratie na de bevalling kun je het best vergelijken met weer in de auto stappen na een ongeluk. Het is spannend en voelt misschien wat wiebelig, gek en onwennig. Niets om je voor te schamen. Als het om seks gaat moet je 100% jouw gevoel volgen en je laten leiden door wat jij op dat moment fijn vindt qua intimiteit. Ook als dat betekent dat je even een ‘penetratiepauze’ inlast.
Pijn hoort niet bij seks. Ook niet na de bevalling. Als je pijn ervaart na de bevalling dan ben je te vroeg begonnen, nog niet genoeg genezen, of niet opgewonden genoeg. Lees dit nog een keer: het is nooit zo seks dat – waaronder penetratie – een beetje pijn hoort te doen.
Los van de pijnklachten, kan het ook simpelweg zo zijn dat je nog op ziet tegen seks of er nog geen zin in hebt. Vijftig procent van de vrouwen ervaart minder zin in seks in de eerste drie maanden na de bevalling, 37% in het eerste half jaar na de bevalling*. “De kans is best groot dat je nog niet volledig ontspannen en opgewonden bent als jullie de eerste keer of keren gaan vrijen. Dat is iets wat heel veel nieuwe moeders ervaren. Je hoofd zit vol met de baby, de hormonen gieren nog door je lijf, je kampt met slaapgebrek en je voelt misschien nog wat onzeker over je lijf. Kortom: er zijn vaak meer remmende dan stimulerende factoren”, vertelt seksuoloog Astrid Kremers.
Nog even geen geslachtsgemeenschap
Het is goed om je er van bewust te zijn dat seks zoveel meer is geslachtsgemeenschap. “Seks is intimiteit, sensualiteit en erotiek in welke vorm dan ook: een hartstochtelijke tongzoen, seks met jezelf, tegen elkaar aanliggen in bed, een heerlijke sensuele blik, of je sekspartner even spannend aanraken”, zegt Astrid.
Misschien heb je wel behoefte aan intimiteit, maar wil je nog even geen piemel in je vagina voelen. Ook dat is volkomen normaal. Een ‘penetratiepauze’ dus, maar wel naakt zoenen, elkaar aanraken of orale seks: ook dat is een vorm van seks die voor jullie heel goed kan werken. Seks heeft geen vast patroon of volgorde, dat je ‘ja’ zegt tegen A, betekent niet dat je ‘ja’ zegt tegen B. Zorg dat je van elkaar weet waar je aan toe bent, zodat je kunt genieten van de dingen die jullie wel samen doen, zonder dat er spanning of verwachtingen zijn. Misschien merk je vanzelf dat je weer een stapje verder wilt gaan, of juist een stap terug wilt zetten. Blijf met elkaar praten.
Niet opgewonden genoeg
Een van de dingen die vrouwen in de praktijk vaak ervaren is het gevoel dat ze na een bevalling minder nat zijn en dat penetratie daardoor ongemakkelijk is. Dat is sein van je lijf waar je naar moet luisteren, zegt Astrid. “Als een vrouw opgewonden is dan gebeuren er allerlei dingen in haar lichaam. De clitoris zwelt op, de vagina wordt dieper en er verschuiven zelfs organen. Als gevolg van de extra doorbloeding wordt een vrouw vochtig. Het feit dat je niet nat genoeg bent om fijn en pijnloos geslachtsgemeenschap te hebben is een duidelijk teken van je lijf: je bent daar nog niet klaar voor.”
Door bijvoorbeeld glijmiddel te gebruiken, een oplossing die je vaak hoort, boots je wel de (benodigde) vochtigheid na, maar daarmee mis je het effect wat echt ontspannen en opgewonden zijn heeft op je lijf, legt de seksuologe uit. “Dat kan weer als gevolg hebben dat je als vrouw pijnklachten ervaart tijdens of na de seks.”
Tips:
- Bedenk zelf goed wat je wel en wat je niet prettig vindt. Bespreek dit met je partner.
- Blijf je eigen voorwaarden trouw: anticipeer niet te op het tempo van je partner.
- Vraag jezelf af: waar heb ik behoefte aan, wat heb ik nodig om van seks te genieten?
- Neem ook de tijd om je eigen lijf (weer) te ontdekken. Misschien voelt het anders, of is alles eigenlijk nog gewoon hetzelfde en is alleen jouw idee erover anders. Verken je lijf, zodat je zelf ook kunt aangeven wat je fijn vindt en wat niet.
*NHG Standaard Zwangerschap en Kraamperiode