geen behoefte meer aan intimiteit na bevalling
12/01/2023

Geen behoefte meer aan intimiteit na bevalling: dit betekent ‘touched out’

Moeder worden is een prachtige ervaring, maar het betekent ook (voorlopig) het einde van je personal space. Hoeveel je ook van je kindje houdt, vaak voelt het ongelooflijk bevrijdend om je baby ‘s avonds in bed te hebben liggen zodat je eindelijk je armen vrij hebt en je lijf weer even alleen van jezelf is. Even kunnen doen en laten wat je wilt en vooral geen behoefte meer aan intimiteit.

Het gevoel zo naar personal space te verlangen nadat je een hele dag voor je kind(eren) hebt gezorgd, heet ook wel touched out. Als je dit gevoel hebt, wil je vaak even helemaal geen enkele aanraking meer. Je hebt je maximale hoeveelheid aanrakingen voor die dag gehad, zeg maar. Wat jij wilt is een meter van je geliefde af zitten op de bank of in een eigen deken gerold op bed liggen. Het idee alleen van seks of andere vormen van intimiteit kunnen je erg tegenstaan. Het kan heel verwarrend voelen als jouw geliefde zijn of haar armen om je heen sluit en jij merkt dat je het liefst wilt ontsnappen uit die omhelzing. 

Geen behoefte meer aan intimiteit sinds bevalling

Touched out kun je vergelijken met continu blootgesteld worden aan luide muziek. In het begin kun je ervan genieten en heb je het naar je zin, maar na een tijdje kan het simpelweg te veel worden en gaat het harde geluid je tegenstaan. In het begin is knuffelen met en kussen, dragen, verzorgen en voeden van je baby’tje geweldig, er lijkt niets mooiers. Maar als de uren en dagen verstrijken, kan de behoefte aan persoonlijke ruimte groeien. Nadat je een hele dag een baby hebt verzorgd, is er aan het einde van de dag weinig ruimte over voor nog meer aanrakingen.

Wanneer jij je touched out voelt en geen behoefte hebt aan lichamelijk contact, kan dit als een afwijzing voelen voor jouw partner. Dat is begrijpelijk, want voor veel koppels is intimiteit een belangrijk onderdeel van een relatie. Het kan niet alleen voor je partner lastig zijn, ook voor jou zijn deze gevoelens complex en kunnen ze bijdragen aan die sluimerende identiteitscrisis als nieuwe moeder.

Het ligt niet aan hem of haar

Misschien kan het lastig zijn om uit te leggen dat jij even geen behoefte meer hebt aan intimiteit na de bevalling, maar het is voor jullie relatie wel van groot belang om deze ervaring bespreekbaar te maken. Blijf met elkaar praten, zeker in deze situatie in jullie leven waarin er zoveel veranderd en er veel van jullie allebei gevraagd wordt. Probeer hem of haar uit te leggen dat jouw reactie en beperkte behoefte aan intimiteit niets met hem of haar te maken heeft, dat hij of zij nog steeds even aantrekkelijk is, maar dat jij je simpelweg overprikkeld voelt aan het einde van een dag lang zorgen. 

Wat kun jij doen om dat touched out gevoel te beperken? Allereerst: doe het echt samen. Veel moeders zijn er een ster in om alle zorg op zichzelf te trekken. Op die manier is het voor je partner lastig om te begrijpen hoe jij je voelt én zorg je ervoor dat de kans op dat touched out gevoel alleen maar groter is. Daarnaast: gun jezelf af en toe een pauze. Het maakt niet per se uit hoe lang het is of wat je doet, als je maar momenten hebt om even op te laden. Als jij bijvoorbeeld het bedritueel niet op je hoeft te nemen, maar gewoon rustig beneden een beetje kan opruimen, zul je mogelijk heel anders reageren op een omhelzing daarna. Probeer aan te voelen wat jij nodig hebt om op te laden, zodat er ook weer ruimte kan komen voor intimiteit. 

Meer lezen?

Van geliefden naar ouders: zo houd je je relatie sterk
K(l)etspraat met Dayna: “Seks is niet mijn topprioriteit op dit moment, maar ik hunker wel naar intimiteit”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief