ervaring uitwendige versie
22/09/2023

Anneke’s baby lag in stuit, dus kreeg ze een uitwendige versie

‘Hier een succesverhaal met een uitwendige versie, daar wil ik best iets over delen’, schreef Anneke vorige week als reactie op ons artikel over een uitwendige versie. Dit betekent dat er wordt geprobeerd om een baby die in stuit ligt van buitenaf te draaien naar een hoofdligging. Aan How About Mom vertelt Anneke over haar ervaring met een uitwendige versie.

‘Tijdens mijn eerste zwangerschap lag mijn dochter met 24 weken in onvolkomen stuit. De benen van de baby liggen hierbij helemaal omhoog naast het lichaam. Gedurende de hele zwangerschap heb ik vaak een liggingsecho gehad, al wist ik zeker dat ze niet gedraaid was. Ik voelde de schopjes altijd op dezelfde plek. Voor 36 weken kreeg ik een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor een uitwendige versie. Ik was enkele dagen ervoor bij voetreflex-therapie geweest in de hoop dat ze daardoor zou draaien, maar tevergeefs…

Ik ging ervan uit dat de versiepoging niet zou lukken

Goed voorbereid met een notitieboekje vol vragen ging ik naar het ziekenhuis toe. Ik vond de versie onwijs spannend. Ik ben erg bang voor pijn en las online allemaal ‘horror’ verhalen. Ik wist dat deze gynaecoloog in dit ziekenhuis maximaal 3 pogingen doet. Waarvan de eerste poging zonder medicatie en daarna met spierverslappers. Die wilde ik sowieso niet! Ik las over hartkloppingen en andere dingen. Dat ging tegen mijn natuur in. Ergens ging ik er ook vanuit dat de versie niet zou lukken omdat mijn dochter (net als ik trouwens) zo lang in stuit lag… Het zo moest zijn. Ik wist ook zeker dat ik geen stuitbevalling ging doen, maar voor een keizersnede zou gaan als ze niet zou draaien.

Nadat ik me gemeld had in het ziekenhuis werd ik hartelijk ontvangen door de verpleegkundige. Bij haar kon ik mijn eerste vragen stellen en bespraken we dat ik geen medicatie wilde. Toen kwam de verloskundige een liggingsecho maken en werd ik aan de CTG gelegd, om de hartslag van de baby te monitoren. De gynaecoloog kwam en ik benadrukte nogmaals dat ik geen medicatie wilde. Ik vertelde ook dat ik erg bang was voor pijn. We spraken af dat ik stop mocht zeggen als het niet zou gaan.

‘Ik voel haar draaien!’

Er werd nog een echo gemaakt om te kijken hoe onze dochter lag. Haar hoofdje moest langs de placenta draaien. Dat kon nog weleens lastig worden, zeiden ze. Ik ging er nog minder vanuit dat het zou gaan lukken, maar dan hadden we het in ieder geval geprobeerd.

Een tweede poging. Ik weet nog dat de gynaecoloog een hele tube echogel op mijn buik deed en zijn handen onder in mijn bekken zetten. Haar billetjes daar uit tillen was niet zo fijn, maar het deed ook niet écht pijn. Hij deed naar eigen zeggen een ‘laffe poging’. Helaas, het lukte niet. Hij stelde voor om nog één poging te wagen. Zonder medicatie. Ik moest weer een flinke hap lucht nemen en weer tilde hij mijn dochter uit mijn bekken. Ik voelde haar billetjes langs mijn ribben draaien en riep heel hard: ik voel haar draaien! Er werd weer een echo gemaakt en ze lag goed! Wow, dat had ik echt niet verwacht. De gynaecoloog moest hard lachen om mijn verbaasde gezicht. Hij vroeg of hij haar terug moest draaien om het nog eens te doen. Daar heb ik vriendelijk voor bedankt, haha.

Ik moest opnieuw aan de CTG zodat we konden controleren dat haar hartslag goed bleef. Ik was van te voren gewaarschuwd dat er een hele kleine kans is dat een baby niet goed reageert op een versie en met spoed gehaald moest worden. Gelukkig bleef ze het goed doen en mocht ik naar huis. Mét een baby in hoofdligging en een aangepast bevalplan voor een vaginale bevalling in plaats van een geplande keizersnede.

Mijn positieve ervaring met een uitwendige versie

Vier weken later werd mijn dochter vaginaal geboren. Gelukkig waren haar heupjes op de echo met drie maanden ook goed. Als jij een uitwendige versie overweegt of mee gaat maken, dan hoop ik dat mijn ervaring lezen je steun geeft. Ik denk dat voetreflex heeft gezorgd dat ik extra ontspannen was, dus dat is een tip die ik je mee wil geven. Daarnaast: geef je grenzen aan bij de gynaecoloog en voel je vooral niet schuldig als het toch niet lukt. Daar kun jij niks aan doen!’

Meer lezen?
Uitwendige versie: draaien van de baby in de buik
Alles over een liggingsecho
Zelf de bevalling opwekken door dadels eten?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen