zelf bevalling opwekken
14/07/2023

Zelf de bevalling opwekken door dadels eten?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het drinken van tonic, eten van ananas of seks hebben: je hebt vast weleens deze tips gelezen die zouden helpen bij de bevalling opwekken. Eerder vroegen we verloskundige Irene naar feiten en fabels over zelf de bevalling opwekken. Vandaag lichten we er één methode uit: kan het eten van dadels helpen bij een vlottere bevalling?

Hoe zit het precies met dadels en het opwekken van de bevalling? Ja, er is enig onderzoek dat suggereert dat het eten van dadels in de laatste weken van de zwangerschap kan helpen bij het opwekken van de bevalling.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Obstetrics and Gynaecology in 2011 toonde aan dat vrouwen die dagelijks dadels aten in de laatste weken van de zwangerschap een kortere bevallingsduur hadden in vergelijking met vrouwen die geen dadels aten. 

En er zijn meer onderzoeken die aantonen dat het eten van dadels in de weken voorafgaand aan de bevalling kan bijdragen aan:

  • een kortere bevalling
  • waarbij minder weeënopwekkers nodig zijn
  • er vaker een spontane bevalling is en geen inleiding

Ook blijkt uit een onderzoek dat er sprake was van minder bloedverlies na de bevalling (fluxus) bij de groep met vrouwen die dadels aten. Hoewel dit veelbelovend is, zijn er meer studies nodig om dit verband te bevestigen en om de exacte mechanismen te begrijpen.

Natuurlijke manier om bevalling op te wekken

Wanneer je 4 weken voor de uitgerekende datum start met dagelijks 6 dadels per dag te eten kan dat een goede natuurlijke methode om de bevalling een handje te helpen. Bedenk wel: als je dadels eet, heb je geen garantie op een spontane of vlotte bevalling. Maar het kan wel een alternatief zijn om op een natuurlijke en veilige manier een aantal mogelijke voordelen te ervaren.

Dit zeggen andere vrouwen over dadels eten

Een aantal ervaringen van vrouwen die ook dadels hebben gegeten in hun zwangerschap:

  • ‘Bij mijn eerste heeft dit denk ik fantastisch geholpen… De bevalling kwam natuurlijk op gang en ik had minimaal bloedverlies.’
  • ‘Ik heb dit gedaan bij bijna al mijn zwangerschappen. Maar heeft niks gedaan. Behalve dat dadels lekker zijn.’
  • ‘Op de dag dat ik ingeleid zou worden braken mijn vliezen spontaan en na 15 minuten kwamen de weeën. Ondanks stuitligging duurde de bevalling 6,5 uur, amper bloedverlies, en de placenta kwam zelf los.’

Of het voor jou werkt om de bevalling zelf op te wekken is natuurlijk de vraag, maar het eten van dadels kan dat een goede natuurlijke methode om de bevalling een handje te helpen, en kan weinig kwaad.

Zowel verse als gedroogde dadels passen in een gezond voedingspatroon. Dadels zijn een bron van vezels en kalium, en in verse dadels zit vitamine C. Wel bevatten dadels veel suiker. Daarom adviseert het Voedingscentrum om van gedroogd fruit zoals maximaal 20 gram (3 dadels) per dag te eten.

Dadels eten tijdens de bevalling en kraamtijd

Dadels zijn ook een goede bron van energie op het moment dat je aan het bevallen bent. Ook al kun je of moet je er misschien zelf niet aan denken, je hebt eten en drinken nodig als je zo’n intense en knappe prestatie aan het leveren bent.  En ook in de kraamtijd of tijdens het geven van borstvoeding zijn dadels een lekkere snack. Je kunt ze zo eten of verwerken in een smoothie, (bananen)brood of cake, bliss balls.

Heb je vragen over het opwekken van de bevalling? Het is altijd het beste om advies en begeleiding van je verloskundige of gynaecoloog te vragen. Zij zijn opgeleid om je wetenschappelijk onderbouwd advies te geven, rekening houdend met jouw specifieke situatie.

Meer lezen?

Feiten en fabels over je bevalling opwekken voorgelegd aan de verloskundige

Bevallen met een medische indicatie

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief