Liefde is magisch. Er worden niet voor niets talloze liedjes over gezongen, dagboeken over volgeschreven en eindeloos over gedagdroomd. Hoe zit dat bij kinderen? Kan een peuter of kleuter écht verliefd zijn? En wanneer wordt die eerste, onschuldige crush opeens iets serieuzer? Nog belangrijker, wat is je rol als ouder hierin?
‘Mama, ik wil met je trouwen’
De eerste grote liefde van een kind is vaak zijn mama of papa. Dat is niet zo verwonderlijk natuurlijk wanneer je ze als ouders overspoelt met liefde. Misschien heeft je peuter je al eens ten huwelijk gevraagd of gezegd dat hij later met de juf wil trouwen. Te schattig! Het is alleen nog geen echte verliefdheid (ergens maar goed ook!). Dit gaat meer over bewondering en hechting. Kinderen kopiëren wat ze om zich heen zien en spelen het idee van verliefdheid na.
Soms krijgen kinderen in deze leeftijdsfase ‘verkering’ met een vriendje of vriendinnetje uit de klas. Ze spreken af dat ze later gaan trouwen of verklaren elkaar eeuwige liefde. Was het leven maar zo’n mooi vlekkeloos sprookje. Dit is vooral een manier om sociale relaties te ontdekken en heeft nog weinig te maken met de diepe, emotionele verliefdheid zoals wij die kennen.
Kriebels in de buik
Tussen de 7 en 10 jaar kunnen kinderen verliefdheid ervaren dat lijkt op wat volwassenen voelen. Ineens is dat ene klasgenootje wel heel interessant. Misschien worden ze verlegen als diegene in de buurt is, krijgen ze rode wangen of willen ze iets bijzonders doen om indruk te maken. Dit voelt groot en spannend, maar blijft vaak nog speels en onschuldig.
Waar komen baby’s vandaan? Week van de Lentekriebels
Voor ouders is dit een mooie fase om het gesprek over liefde en emoties aan te gaan. Wat betekent verliefd zijn eigenlijk? Hoe voelt dat? Wat maakt iemand leuk? Door open vragen te stellen, help je je kind om zijn of haar gevoelens beter te begrijpen.
Eerste serieuze verliefdheid
Rond de prepuberteit, dat is tussen de 10 en 12 jaar, worden verliefde gevoelens intenser, ingewikkelder en beginnen hormonen al een beetje mee te spelen. Dit is de leeftijd waarop kinderen voor het eerst écht een gebroken hart kunnen krijgen (en papa en mama dus ook!). Misschien hebben ze wekenlang over iemand gefantaseerd, maar blijkt diegene helemaal niet geïnteresseerd of eindigt een ‘verkering’ en is dat ineens heel pijnlijk met een diep tranendal tot gevolg.
Voor een ouder is het vaak moeilijk om te zien dat je kind verdriet heeft. Maar ja, ook dit hoort bij het leven. Liefdesverdriet is vreselijk en een belangrijk leerproces. Het helpt kinderen om te begrijpen dat gevoelens komen en gaan en dat ze daar sterker uit kunnen komen. Hoe lastig soms ook!
Wat kun je als ouder doen?
Het is als ouder natuurlijk even wennen als je kind voor het eerst gevoelens van verliefdheid ervaart. Je kind voelt dit echt dus bagatelliseer het niet, neem het serieus en stel honderdduizend vragen over je aanstaande schoonzoon of schoondochter. Waarom is je kind zo verliefd op juist die persoon? Hoe voelt het om verliefd te zijn? Sommige kinderen willen hier heel open over praten, anderen vinden het juist spannend of gênant. Geef je kind de ruimte om op zijn of haar eigen tempo met deze gevoelens om te gaan.
Het allerbelangrijkste? Laat zien dat verliefd zijn iets moois is. Dat het spannend mag zijn, maar ook leuk. Of het nu gaat om een kleuter die met de juf wil trouwen of een tiener met liefdesverdriet: liefde hoort bij het leven. Dus als je kind stralend vertelt dat hij of zij verliefd is en niet op jouw kun je toch niet anders dan zielsgelukkig voor hem of haar zijn dat hij of zij dit gevoel voor het eerst mag ervaren. 💛