Een ontspannen ouder zijn… Wie wil dat nou niet? We nemen het ons nog zo voor, maar dat zijn er die momenten op de dag waarop je kind een driftbui krijgt, je er even helemaal doorheen zit of waarop je je stem verheft of boos wordt. En je daar vervolgens weer schuldig over voelt…
Orthopedagoog Loes Waanders snapt de uitdaging van ouders als geen ander. Ze schreef er een boek over: De ontspannen ouder.
Eigen patronen ontdekken
‘Met mijn boek wil ik ouders helpen leren hoe ze zichzelf kunnen ondersteunen in het opvoeden, zodat ze minder afhankelijk worden van externe meningen of opvoedtips’, zegt ze.
Er zijn zoveel opvoedvragen die op je pad kunnen komen met kinderen, en toch is er vaak een patroon te ontdekken. ‘Een van de speerpunten van het boek is om als ouder inzicht te krijgen in je eigen patronen en overtuigingen. Die zullen namelijk heel vaak terugkomen in contact met je kind, of je daar nu bewust van bent of niet.’
Onzeker over opvoeden
Er is iets geks aan de hand met opvoeden anno 2025. Er is meer kennis dan ooit, en tegelijkertijd is opvoeden zwaarder dan ooit. De paradox van het opvoeden, noemt Maartje Luijk, hoogleraar pedagogiek, het. Terwijl er steeds meer boeken, apps, sites en communities komen waar informatie over opvoeden te vinden is, zijn ouders onzekerder over hun eigen kunnen.
Dat herkende Loes Waanders ook in haar praktijk. Loes: ‘Veel opvoedtips zijn gericht op specifieke situaties of gebaseerd zijn op gemiddelden, terwijl elk kind en elk gezin uniek zijn. We proberen daardoor ongemerkt veel grip te krijgen op het gedrag van ons kind, terwijl het veel effectiever is om grip te krijgen op onszelf. Onze eigen gevoelens, gedachten en reacties beïnvloeden het gedrag van ons kind meer dan we denken.’
Dat is precies waar De ontspannen ouder over gaat: een duurzame manier van opvoeden, waarbij jij als ouder centraal staat. Na het helpen van duizenden gezinnen als orthopedagoog, verzamelde Loes de beste praktische opvoedtools in een boek. Met De ontspannen ouder kun je direct aan de slag. Het boek helpt om meer ontspanning en harmonie te brengen in je dagelijks leven.
Wat je doet en wat je zegt als ouder
‘Het belangrijkste is dat je leert herkennen wanneer je zelf onrustig of gespannen raakt, en hoe je dan de grip op jezelf weer terugvindt,’ zegt Loes. ‘Want juist op die momenten kun je het verschil maken.’
‘Als jij rustiger reageert, heeft dat meteen een positief effect op je kind — maar je laat ook zien hoe je met lastige situaties of oplopende stress omgaat. Kinderen leren namelijk voor meer dan 80% van wat je doet, in plaats van wat je zegt’, aldus Loes.
Minder boosheid
Stel dat je als ouder diep van binnen het gevoel hebt dat je het niet goed genoeg doet. Wanneer je kind boos wordt en je pogingen om het op te lossen geen effect lijken te hebben, raakt dat gevoel van tekortschieten meteen een gevoelige snaar. Onbewust ga je harder je best doen, of je reageert geïrriteerd of boos. Je kind schrikt daarvan en reageert ook weer met boosheid. Zo versterk je elkaars spanning. Een negatieve spiraal waarbij je emoties het van je overnemen.
Deze psycholoog vond moeder worden zelf óók uitdagend
Het fijne is dat je die patronen kunt veranderen. Wanneer jij vaker laat zien hoe je rustig blijft bij oplopende spanning, leert je kind door jouw voorbeeld hoe zij of hij zelf kalm blijft.
‘Met mijn boek help ik je om die automatische patronen te herkennen en bewuster te reageren. Het helpt je daardoor om bewuster te kijken naar je eigen reacties, zonder een direct oordeel te hebben. Zodat je hopelijk meer rust vindt als ouder’, zegt Loes. Zo verander je je eigen kwetsbaarheden in een waardevolle les voor je kind.
Het boek De ontspannen ouder is beschikbaar in de boekhandel en online voor €19,95.
Meer artikelen van Loes Waanders?
Loes over de overgang van 1 naar 2 kinderen