abortus zwangerschap afbreken
07/12/2022

Abortuspil is voortaan ook verkrijgbaar via huisarts

Voortaan mogen ook huisartsen de abortuspil voorschrijven bij een ongewenste zwangerschap. Tot nu toe moest de abortuspil worden aangevraagd bij een abortuskliniek, maar met een nieuw wetsvoorstel kunnen vrouwen ook bij hun huisarts terecht.

De Eerste Kamer stemde deze week in met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om via de huisarts de abortuspil te krijgen. Tot nu toe moest de pil worden aangevraagd bij een abortuskliniek.

De wet is nu door de Eerste Kamer, maar dat betekent niet dat de abortuspil ook al direct bij de huisarts beschikbaar is. Huisartsen hebben momenteel een hoge werkdruk: het voorschrijven van de abortuspil vraagt nieuwe vaardigheden en goede afspraken met andere zorgverleners. Daarom kan het nog best een tijd duren voordat de huisarts de plek is waar vrouwen een abortuspil kunnen aanvragen.

Meer keuzevrijheid voor vrouwen

De wetsaanpassing verlaagt de drempel voor vrouwen in een kwetsbare positie – bijvoorbeeld jonge vrouwen of religieus – die niet makkelijk zelfstandig naar een abortuskliniek kunnen. De initiatiefnemers van de wetsaanpassing vinden het belangrijk dat er meer keuzevrijheid is voor vrouwen. Nu moeten vrouwen nog naar een van de zestien abortusklinieken om hun zwangerschap te laten beëindigen, maar in sommige delen van Nederland is er geen kliniek.

Door de wetswijziging kunnen vrouwen nu juist bij een vertrouwenspersoon in hun eigen regio, de huisarts, terecht. Die kan tot negen weken zwangerschap de abortuspil voorschrijven.

Tot 9 weken zwangerschap

Ben je niet meer dan 9 weken zwanger? Dan kun je kiezen tussen behandeling met medicijnen (de abortuspil) of een curretage. De abortuspil bestaat uit twee medicijnen, die je in twee stappen neemt.

Eigen huisarts

Het is nog niet duidelijk wanneer de pil daadwerkelijk verkrijgbaar is bij de huisarts. Hoe het precies gaat werken bij de huisarts en of iedere huisarts meedoet aan het voorschrijven van de abortuspil, moet nog verder uitgewerkt worden.

Het is de tweede aanpassing van de abortuswet, die uit 1984 stamt, in korte tijd. Eerder werden de 5 dagen bedenktijd bij een abortus geschrapt.

Meer lezen?

Mijn verhaal: “Ondanks mijn kinderwens onderging ik een abortus”

5 dagen bedenktijd bij een abortus vervalt per 2023

Ook klaar met de vraag ‘ben je zwanger’?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen