Natalie is alleenstaande moeder van vijf kinderen
12/03/2023

Natalie is single mom van vijf kinderen: ‘Het is overleven’

Als alleenstaande moeder van vijf kinderen is het bij Natalie (’84) thuis een hectische boel. Samen met haar dochter Chayenna (14 jaar), dochter Jayda (5 jaar), tweelingdochters Jalyssa en Zarayda (2 jaar) en zoon Zayn (6 maanden) vormt ze een liefdevol gezin.

Aan How About Mom vertelt ze over het alleenstaande moederschap van vijf kinderen.

Alleenstaande moeder

Het was nooit een droom van Natalie om een groot gezin te hebben, vertelt ze ons. ‘Maar dat is nou eenmaal hoe het leven loopt’, aldus Natalie. ‘Ik heb wel altijd de wens voor kinderen gehad, maar vijf stond niet op de planning. Maar het heeft zo moeten zijn en daar ben ik alleen maar dankbaar voor.’

Dat Natalie alleenstaande moeder is, is omdat ze nooit samen is geweest met de vaders van haar kinderen. ‘Ik heb ook nooit bewust gekozen om voor een kindje te gaan, alle vijf mijn kinderen zijn hele welkome cadeautjes.’

Handen tekort

Nadat Natalie beviel van haar oudste dochter, komt ze heel lang geen man tegen. ‘In eerste instantie leek het me leuk om kinderen te hebben die weinig verschillen in leeftijd’, vertelt ze. ‘Maar inmiddels ben ik daarvan teruggekomen haha. Het leven kan soms raar lopen. Pas acht jaar na de geboorte van Chayenna raakte ik in verwachting van de tweede. En nu? Nu heb ik drie kinderen onder de drie jaar. Verschil moet er wezen.’

Natalie noemt het pittig dat ze nu drie kinderen onder de drie jaar heeft. ‘Ik vind het echt zwaar om alleen te zorgen voor de jongste drie’, vertelt ze. ‘Het is echt vaak chaos. Dan ben ik Zayn aan het voeden en is de tweeling ondertussen alles uit de keukenkastjes aan het halen. Op zulke momenten heb ik echt handen te kort en denk ik: ‘Hoe ga ik dit aanpakken?’ Dat is sowieso wel een uitdaging trouwens, de aandacht verdelen over iedereen. De jongsten hebben toch meer zorg nodig dan de oudsten, daar kan je niet omheen.’

Natalie en haar kinderen:

Loslaten

Je zou kunnen denken dat structuur en regels zorgen voor wat rust in de tent, maar volgens Natalie zorgt dat juist voor alleen maar meer chaos. ‘Sinds ik moeder ben van vijf kinderen heb ik echt geleerd om dingen los te laten’, vertelt ze. ‘Aangezien werken als single mom van vijf kinderen gewoon geen doen is, ben ik fulltime thuis bij de kinderen waardoor ik ook de mogelijkheid heb om te kijken hoe de dag loopt. Soms laat ik de boel de boel en ga ik met de kids de hort op. Dat loslaten van bijvoorbeeld het huishouden moet ook wel echt, anders kom ik nooit m’n huis uit.’

‘Sowieso ben ik een moeder die alles op gevoel doet’, vertelt Natalie. ‘Ik ben ook nooit met Zayn naar het consultatiebureau gegaan bijvoorbeeld. Je moedergevoel is gewoon zo sterk en uiteindelijk heb ik er vertrouwen in dat ik weet wat het beste is voor m’n kinderen. Veel hulp schakelt de moeder van vijf kinderen dan ook niet in: ‘Ik heb ervoor gekozen om moeder te worden van vijf kinderen, dus ik vind ook dat ik het zelf moet doen.’

Keihard werken

Op de vraag of Natalie momenteel kan genieten van het moederschap, antwoordt ze: ‘Eigenlijk niet echt. Ik hou van m’n kinderen, maar het is echt keihard werken momenteel. Ik geloof dat je er later heel veel voor terugkrijgt, maar voor nu is het vooral overleven. Het zorgen voor de kinderen en het runnen van het huishouden gaat continu door, waardoor ik vaak opgebrand ben. Vaak merk ik pas ‘s avonds als ik in bed lig, hoe moe ik eigenlijk ben.’

Maar moe of niet, Natalie is ervan overtuigd dat een positieve mindset het allerbelangrijkste is. ‘Ik heb altijd gezorgd dat het onmogelijke mogelijk wordt’, vertelt ze. ‘Dan spring ik met de tweeling en Zayn op de fiets en gaan we ergens heen. Ik krijg dan vaak de vraag hoe ik dat doe, maar het is gewoon een kwestie van doen. Ik heb ook geen keuze, want ik moet het nou eenmaal alleen doen. En dat is uiteindelijk ook het mooie van moederschap: dat je je eigen weg erin vindt.’

Meer lezen?
Onbewust alleenstaand moeder: zwanger, maar hij wil het niet

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief