zelfzorg moeder
26/01/2022

Meer dan af en toe een dagje sauna: alles over de psychologische vorm van zelfzorg als moeder

Zorgen voor jezelf… Ben jij daar goed in? Af en toe een dagje naar de sauna of borrelen met vriendinnen helpt zeker om je tijdelijk op te laden, maar het effect is vaak niet van lange duur. Voor je het weer sta je weer op ontploffen als je peuter tijdens het avondritueel weer eindeloos aan het treuzelen is. Wat kun je dan doen? ‘Ga op zoek naar jouw triggers, naar patronen die je kunt herkennen en probeer te bedenken waar jij echt door oplaadt’, zegt pedagoog Laura. Alles over de psychologische vorm van zelfzorg als moeder.

Sinds je moeder bent staat je gezin op één. Iedere fase van het kind en het gezin kent zijn uitdagingen. Om voor jezelf te zorgen gun je jezelf af en toe een warme kop koffie, dagje sauna of een glas wijn met vriendinnen, maar helpt dat ook om je een gelukkige en relaxte moeder te voelen?

Geeft het jou voldoende energie om avonden in de weer te zijn als je blije baby besluit dat hij niet (meer) op zijn eigen kamer wil slapen? Helpt het je om mild te blijven als je pientere peuter in een driftige draak verandert? Of om je grenzen op tijd aan te geven als je in de zoveelste discussie belandt met je kritische kleuter? 

Want die momenten komen we allemaal tegen als moeder. Iedere fase van het kind en het gezin kent z’n uitdagingen. Iedere fase gaat weer voorbij (echt waar!), maar jij zit er steeds middenin. 

De psychologische vorm van zelfzorg

Zoveel moeders worstelen zich door die eerste jaren heen, ze staan op standje overleven, voelen zich regelmatig niet genoeg of hebben het idee dat het aan hun kind ligt. Dat kan echt anders. Die warme kop koffie of een dagje sauna kan daar zeker aan bijdragen als dat is waar je van oplaadt, maar je echt anders voelen, ook in the heat of the moment, dat begint met de psychologische vorm van zelfzorg. 

Als je als moeder goed voor jezelf zorgt, kan je nog beter en met meer energie voor je gezin zorgen. Vergelijk het met het een noodsituatie in het vliegtuig; je zet eerst je eigen zuurstof masker op zodat je daarna je kinderen in veiligheid kunt brengen.

Het is meer dan me-time, we hebben het hier over zelfzorg. Maar wat houdt dat dan in en hoe doe je dat? Het gaat over vragen als: wat kan jou helpen om je relaxt te voelen? Wat heb jij nodig om te kunnen genieten? Al zijn het maar kleine momentjes. En te aanvaarden dat het op sommige momenten pittig is. Want die momenten zijn er ook, hoe meer je dat aanvaardt, hoe makkelijker het wordt.

Wat zijn jouw triggers?

Waar het uiteindelijk over gaat is zelfkennis, weten waar jouw triggers zitten, je blauwe plekken kennen en mogen voelen, maar ook weten waar jij energie van krijgt en voelen wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Zodat je je eigenwaarde kent, duidelijke grenzen voelt en stelt en je in je basisbehoeften voorziet.

Als dat lukt, als jij voelt wat je nodig hebt en dat kunt communiceren, aanvaard je jezelf om wie je écht bent. Je vindt rust en kunt ontspannen. Je kwade- innerlijk kind neemt het minder over en je kunt op een assertieve manier je behoeften kenbaar maken. Om het heel concreet te maken; je schreeuwt niet als een kleuter tegen je kleuter. Je bent mild naar je kind en naar jezelf. Als jij je relaxt voelt, kan je kind ook meer ontspannen. Dat draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je kind, het versterkt ook jullie relatie. Samen plezier hebben, dat was toch hoe je het voor je zag voordat je moeder werd? 

Nee, dat lukt niet in een paar weken of 3 maanden en je zult ook geen perfecte moeder worden (dat is ook niet het streven dus zet dat maar vast uit je hoofd!). Het gaat met vallen en opstaan. Een poos bewust mee bezig zijn om vervolgens jezelf weer keihard tegen te komen. Het is de kunst van het leven en het vraagt je dagelijkse aandacht. 

Hoe kun je beginnen?

  • Inchecken bij jezelf: check dagelijks op een vast moment van de dag hoe je je voelt. 
  • Onderzoeken van jouw patronen: wees nieuwsgierig naar de momenten waar jij ‘over de kook’ raakt. Welke patronen ontdek je hierin?
  • Creëer je eigen gedachten: aanschouw je gedachten. Welke gedachten komen er vaak voorbij? Hoe helpen deze je? Kan je ze zo draaien dat het een liefdevolle boodschap wordt voor jezelf?
  • Werk aan je batterij: maak een lijstje met kleine dingen waar jij van oplaadt en maak een (realistisch) plannetje hoe je ervoor zorgt dat je daar meer van doet. 

Kies er één of twee en ga daar een tijdje bewust mee aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld een reminder in je telefoon zetten. Leg de lat laag en zie het als een experiment. Ga op onderzoek uit, probeer, struikel en probeer weer opnieuw. Gun jezelf dat proces, ook dat is zelfzorg.

Wil je dat je kinderen vol liefde zijn voor zichzelf? Dat ze voor zichzelf zorgen, hulp durven vragen en ontvangen en eerst goed voor zichzelf zorgen zodat ze het meest kunnen betekenen voor anderen? Doe het ze dan voor.

Deze gastblog werd geschreven door pedagoog Laura Sangers.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen