28/05/2021

Amsterdam VUmc zoekt zwangeren voor onderzoek naar depressie en veerkracht

Annika Walker is verloskundige en psycholoog en doet momenteel haar promotieonderzoek naar depressie en veerkracht bij zwangeren vrouwen. Hiervoor zijn Annika en haar team op zoek naar zwangeren vrouwen die bereid zijn om een aantal vragenlijst in te vullen over onder andere hun stemming, wensen voor de bevalling, de kraamtijd etc. 

“We weten dat een heel groot aantal vrouwen last heeft van sombere gevoelens tijdens haar zwangerschap. De roze wolk ontbreekt vaak zat. Soms is dit van tijdelijke aard, soms blijft dit langer aan. Een deel van de vrouwen zoekt hulp of wordt doorverwezen via de verloskundige naar de huisarts of psycholoog. Daar zijn de wachttijden momenteel eindeloos, dus die hulp komt vaak pas laat. We weten daarnaast dat er ook genoeg vrouwen zijn die wel mentale klachten hebben, maar voor wie de drempel om hulp te zoeken te groot is.”

Voluit Zwanger is een onderzoek naar veerkracht en psychisch welbevinden bij zwangere vrouwen. Veerkracht betekent dat je goed om kan gaan met stress, belastende situaties, tegenslagen of veranderingen. “Er komt steeds meer aandacht voor het onderwerp veerkracht. Het is duidelijk dat het samenhangt met depressie, maar nog niet hoe dan precies. Laat staan binnen een zwangerschap. Daar rust – helaas genoeg – natuurlijk nog steeds een soort taboe op je ongelukkig voelen. Je hoort toch heel blij te zijn als zwangere?”

Uit onderzoek blijkt dat veerkracht kan worden versterkt door training. Daarom onderzoeken Annika en haar team de werkzaamheid van een zelfhulpcursus gericht op veerkracht. “We willen hiermee een laagdrempelige optie bieden voor vrouwen wiens klachten niet ernstig genoeg zijn om direct naar de psycholoog te gaan, maar die wel niet lekker in hun vel zitten, somber zijn of weinig kunnen verdragen.”

Annika en haar team hopen met hun onderzoek aan te kunnen tonen dat met de juiste begeleiding, onder andere door de veerkrachtverhogende cursus, meer vrouwen eerder geholpen worden. Dat is niet alleen goed voor de aanstaande moeder, maar ook voor het kindje in haar buik. “Als we de effectiviteit kunnen aantonen, kunnen we er hopelijk voor zorgen dat dit vergoede therapie wordt voor alle vrouwen. Dan kan dit bijvoorbeeld ook door de verloskundige worden aangeraden of geregeld.”

Hoe werkt het onderzoek? 

Iedere vrouw die korter dan 20 weken zwanger is, kan zich aanmelden voor Voluit Zwanger. Het maakt niet of jij op dit moment zelf lekker in je vel zit of niet. In dat eerste geval kun je met jouw bijdragen andere vrouwen helpen, in het laatste geval kan het onderzoek – en het meedoen met de cursus – mogelijk jou zelf helpen om je weer beter te laten voelen.

Wil je meer weten over het onderzoek? https://www.verloskunde-academie.nl/voluit-zwanger/

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen