ongelukken thuis kind
29/09/2022

Artsen met kinderen willen deze items níet in huis hebben

Als arts zie je helaas af en toe de meest nare ongelukken bij kinderen. Met die kennis is het niet zo vreemd dat kinderartsen bepaalde items niet in hun eigen huis willen hebben. Van theepot tot loopwagen: dit komt er bij een kinderarts niet in.

Bij kinderen zit een ongelukje soms is een klein hoekje. Hoe avontuurlijker ze worden, hoe groter de gevaren. Als ouder wil je de risico’s die jouw kindje in en rond het huis kan lopen zo beperkt mogelijk houden. Dit zijn de items die de Nederlandse kinderintensivist Fieke Slee en brandwondenchirurg Mariëlle Vehmeijer nooit in huis zouden halen of alleen met bepaalde voorzorgsmaatregelen in huis zouden halen. 

Loopstoeltje

Volgens de artsen zorgt een loopstoeltje er niet voor dat kinderen sneller gaan lopen, maar wel dat er sneller ongelukken gebeuren. Een kind kan van de trap vallen of iets grijpen van een hoogte en zichzelf verwonden. 

Theepot

75% van alle brandwonden bij kinderen tot en met vier jaar worden veroorzaakt door hete vloeistoffen, meestal thee. Daarom raden de artsen aan om alle hete vloeistof buiten het bereik van kinderen te houden. En een theepot dus ook nooit op tafel of in de buurt van een kinderhandje te zetten.

Weet jij hoe jij adequaat handelt bij een eerste, tweede of derdegraads brandwond bij jouw baby of kind? 

Vijver

Zestig procent van alle verdrinkingen van kinderen tot en met zes jaar vindt in en om het huis plaats, waarvan veertig procent in de vijver. Dat maakt een vijver in de tuin dus levensgevaarlijk. Kan de vijver niet weg, dan is een veilig gaasnet een goed alternatief. Dit moet wel stevig in de grond worden verankerd. Zorg er ook voor dat de gaten in het net niet groter zijn dan 80 bij 80 millimeter, anders kan je kind er alsnog doorheen vallen.

Dit mag wel in huis, maar alleen met de juiste voorzorgsmaatregelen

Trampoline

Een trampoline is natuurlijk heerlijk vermaak voor kinderen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Vooral als er meerdere kinderen tegelijkertijd springen – 75% van de trampoline ongevallen vindt op dat moment plaats. Kinderen die verschillen qua gewicht moeten niet tegelijkertijd op de trampoline. Laat kinderen ook geen salto’s maken, benadrukken de artsen. En ook heel belangrijk: kies voor een veiligheidsnet of graaf de trampoline in. 

Druiven, cherrytomaten of knakworsten

Deze drie items mag je natuurlijk wel in huis hebben, maar let erop dat je ze wel in stukjes snijdt voor kinderen. Zacht voedsel wat kan samendrukken is het meest gevaarlijke voor kinderen. Ze kunnen zich verslikken of vertikken in dit soort voedingsmiddelen. Snij knakworsten in de lengte en druiven en cherrytomaten in vieren. 

Verslikking of verstikking: wat is de juiste handeling?

Latexballonnen

Volgens de kinderintensivist zijn latexballonnen de belangrijkste oorzaak van een dodelijke verslikking. Geef dus geen lege ballonnen aan kinderen en ruim de resten van een kapotte ballon meteen op. 

Producten met knoopcelbatterijen

Vaak hebben producten met knoopcelbatterijen makkelijk te openen batterijvakken en dat wil je niet hebben. Wanneer knoopcelbatterijen worden ingeslikt kunnen ze in de maag een zeer ernstige chemische reactie geven. Laat kinderen er dus niet mee spelen, raden de artsen aan. En plak een extra stuk tape over het klepje van de afstandsbediening of ander apparaat waar deze batterijen in gaan. 

De Amerikaanse Huffington Post stelde deze vraag ook aan Amerikaanse eerstehulpartsen met kinderen. Veel van de items die de twee Nederlandse artsen benoemen halen zij ook aan. En ze voegen hier nog aan toe: 

Noedelsoep

Noedelsoep wordt vaak klaargemaakt in de magnetron. Hierdoor wordt de soep gloeiend heet. In Amerika is het een van de grootste veroorzakers van brandwonden bij baby’s en peuters.

Hoge kinderstoelen

Wanneer kinderen met hun voet tegen de tafel trappen en zichzelf op die manier achterover laten kiepen in de kinderstoel, kan dit een nare val opleveren. Sterker nog, het kan zorgen voor een schedelbasisfractuur bij je kleintje.

Meer lezen?

Verslikking en verstikking bij baby’s en kinderen: wat moet je doen?
Moeders over de baby- en kinder EHBO cursus van Raymon & How About Mom

Bron: RTL

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief