net moeder geworden
28/06/2023

Ask Tilda: ‘Ik ben net moeder geworden en ik herken mezelf niet meer terug’

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Ik ben net moeder geworden en ik herken mezelf nu niet meer terug’

‘Wat ontzettend naar dat je je zo voelt, lieve mama. Ik zie dit veel in mijn praktijk. Het is ook een enorme transformatie die je hebt doorgemaakt. Je hebt de vrouw die je ooit was achter je gelaten tijdens de bevalling en ineens ben je moeder. Hoeveel je ook leest of hoort van te voren: echt voorbereiden op dit gevoel kun je eigenlijk niet. Het kan je daarom ook best overvallen.

Als je dan net mama bent geworden, komt er een hoop op je af. Ineens heb je die enorme verantwoordelijkheid voor de zorg voor je kindje. Tel daar de slapeloze nachten en de hormonale schommelingen bij op en je begrijpt waarom het soms zwaar kan zijn. 

Moeder worden is een van de grootste life events in je leven. Veel moeders vragen zich af: doe ik het wel goed? Hoe doen al die andere moeders dat? Mijn antwoord is: die doen ook maar wat. Echt, we klooien allemaal maar wat aan. Vergelijk jezelf dus niet met andere moeders. Zij vinden ook dagelijks opnieuw het wiel uit, inclusief ondergetekende. Daarnaast laten zij niet altijd aan de buitenwereld zien hoe ze zich echt voelen of hoe het er echt aan toe gaat bij hun thuis. Het is slechts een momentopname die je ziet op bijvoorbeeld social media. Blijf zoveel mogelijk bij jezelf en kijk naar wat goed werkt voor jou en jullie als gezin. Vergelijken levert meestal alleen maar meer twijfel en onzekerheid op, dus probeer het zo min mogelijk te doen.

Als je merkt dat je niet op een roze wolk zit na de bevalling, blijf er dan alsjeblieft niet alleen mee rondlopen. Praat erover met je partner, een goede vriendin of een familielid. Als dit niet voldoende is, trek dan aan de bel. Maak een afspraak bij de huisarts, een fijne coach of therapeut. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter. Soms zie ik moeders in mijn praktijk die pas na een jaar bij mij terecht komen. Dan zijn deze mama’s al zover in hun negatieve spiraal beland, dan duurt het veel langer om weer op het positieve te komen. Als je snel hulp krijgt, ben je ook sneller weer op de been als mama. Dat is niet alleen voor jou heel fijn, maar ook voor je partner en je kindje.

Nog even terug naar dat gevoel van jezelf kwijt zijn. Misschien kun je eens proberen te bedenken wat je fijn vond om te doen voordat je moeder werd of zelfs voor je zwangerschap. Had je bepaalde hobby’s die je op dit moment niet doet? Wat deed jij om te ontspannen of om op te laden?

Kom je er zelf even niet op, vraag het dan aan je partner of ene goede vriendin. Zij kennen jou al langer en kunnen je wellicht helpen om dit soort dingen op te gaan pakken. Vaak, als je weer dingen gaat doen die je voor de zwangerschap of bevalling al deed, komen er vanzelf delen van je oude ik naar boven drijven. Dat voelt vaak fijn.

Naast oude hobby’s of gewoontes kun je natuurlijk ook gaan kijken of er nieuwe dingen zijn waar jij blij van wordt. Je dagen zien er misschien anders uit, maar dat biedt soms juist perspectief. Probeer tussen alle zorg momenten voor jou baby’tje door vooral te bedenken wat jij nodig hebt en hoe jij weer op kunt laden, geïnspireerd kunt raken en weer zin kunt krijgen om dingen te doen voor jezelf.

Als je na de bevalling niet lekker in je vel zit (of wellicht daarvoor al) dan is mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht” denk ik heel fijn om te lezen. In mijn boek geef ik praktische tips en tricks hoe je door die niet zo roze wolk periode heen komt. Ook staan er verhalen in van andere mama’s die hetzelfde doormaakten als jij nu. Hier zal je veel steun en herkenning in vinden als net bevalen mama. Onderwerpen als onzekerheid, slaapgebrek, maar ook seks na de bevalling komen aan bod. Je vindt mijn boek hier.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’
Blog: “Ik raakte als moeder mezelf, maar ook mijn passies kwijt”
Jezelf even kwijt zijn na de bevalling is volkomen normaal: vijf moeders delen hun ervaring

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief