identiteitscrisis moeder
01/12/2021

Jezelf even kwijt zijn na de bevalling is volkomen normaal: vijf moeders delen hun ervaring

We kennen het gezegde negen maanden op negen maanden af. In de praktijk kun je best wat langer de tijd nodig hebben om jezelf lichamelijk en mentaal gezien weer jezelf te voelen na de geboorte van je baby. Vijf moeders delen hoe zij het hebben ervaren om jezelf even kwijt te zijn na de bevalling.

Eindelijk niet meer chronisch moe

“Ik ben blij dat ik eindelijk niet meer chronisch moe ben, dat ik me lichamelijk gewoon weer goed voel en mijn eigen broek aan kan’, zei ik laatst nog tegen mijn zusje”, vertelt Rosanne. “Ik voel eindelijk dat ik er zelf ook weer mag zijn. Ik heb twee jaar geen foundation gedragen. Knot op mijn hoofd, legging aan en ik vond het prima, mijn uiterlijk was geen prioriteit. Nu geniet ik weer van een kappersafspraak, een make-upje en leuke kleren kopen voor mezelf.”

24/7 met de baby

“Hoewel het moeder worden heel natuurlijk voelde, denk ik dat het zeker een jaar of anderhalf jaar heeft geduurd voordat ik me in alle opzichten weer mezelf voelde”, deelt Maxine. “Daarvoor wilde ik bijvoorbeeld geen moment zonder mijn kind zijn. Ik kon het niet aan om hem een paar uur niet bij me te hebben. Ik was als een leeuwin die de hele dag op haar kinderen zit. Ik wilde het troosten, voeden, vermaken en in slaap sussen allemaal zelf doen.”

Altijd maar aan-staan

“Emotioneel gezien vond ik het eerste jaar pittig”, vertelt Danique. “Ik moest wennen aan het moederschap, met name aan het altijd aan-staan. Dat vond ik heel intens. Zeker in die eerste weken en maanden ben je altijd continu met je kindje bezig. Het is een gigantische verantwoordelijkheid die je ineens draagt. Ik kan niet zeggen dat ik depressief was, maar ik zat ook niet op een grote roze wolk. Ik denk dat die eerste verjaardag echt een mijlpaal was waarop ik dacht: hehe, ik ben weer een beetje mezelf. Daardoor kon ik er ook steeds meer van genieten.”

Een jaar de tijd om op te krabbelen

“Het eerste jaar is fantastisch, zwaar en mooi tegelijk. Alle emoties komen voorbij als je ouder bent geworden. Ik voelde van alles door elkaar heen: blijdschap dat Lasse in ons leven is gekomen, en tegelijkertijd was het eerste jaar enorm uitdagend. Ik heb echt een jaar nodig gehad om weer op te krabbelen”, deelt Annika.

Een jaar vol veranderingen

“Het eerste jaar als nieuwe moeder was zwaar: onverwacht zwanger raken en er bij twintig weken achter komen dat je kindje een hartafwijking heeft, een spannende zwangerschap, een operatie twee weken van de geboorte, zoveel vragen en zorgen”, vertelt Farienne. “Naast de grote overgang van het moeder worden, verbraken de vader van Thiago en ik onze relatie. Daarnaast was het een intensief jaar vanwege mijn opleiding en nieuwe baan. De timing was niet ideaal, maar toen Thiago nog een baby was wilde ik heel erg graag veranderen van baan dus volgde ik naast mijn werk ook nog een opleiding. Ik ben er trots op dat ik ondanks alle tegenslagen en uitdagingen toch mijn opleiding haalde en de baan kreeg die ik graag wilde.”

Meer lezen?

Een identiteitscrisis na de geboorte van de baby: een onvermijdelijke gebeurtenis?

“Het is oké om niet direct oké te zijn met moederschap”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen