zwanger postpartum depressie
01/03/2023

Ask Tilda: opnieuw zwanger na een postpartum depressie

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de nieuwe rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: zwanger na een postpartum depressie. ‘Vorige keer heb ik geen roze wolk gehad, hoe bereid ik me het beste voor op de komst van een tweede kindje?’

Als je na de bevalling van je eerste kindje niet op een roze wolk zit, kun je je vaak niet voorstellen dat je ooit weer de moed zal hebben om nog een keer zwanger te raken. Veel moeders vrezen voor een herhaling van zetten. Heel begrijpelijk, want als je ooit in een postpartum depressie hebt gezeten, wil je dit nooit meer meemaken. Veel moeders krijgen er een knoop van in hun maag en dit is niet van de zwangerschapsmisselijkheid. Het is pure spanning die zich opbouwt in hun lijf en in hun mentale gesteldheid. Ze vragen zich af: hoe zal het me dit keer vergaan? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit keer wel op die roze wolk beland? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel.

Ik zie veel moeders in mijn praktijk die zwanger zijn na een niet zo roze wolk bij hun eerste (of tweede, derde) kindje. Deze moeders zitten vaak vol onzekerheid en willen er alles aan doen om het dit keer wel in goede banen te leiden. De eerste stap hierin is: praat erover met je partner, een goede vriendin, je zus, etc. Zorg ervoor dat je inner circle weet wat je doormaakt en waar je mee zit. Er is niks zo eenzaams als al je emoties en angsten in je eentje verteren. Dus doe dit niet en start met praten.

Daarnaast is het belangrijk dat je al goede begeleiding krijgt tijdens je zwangerschap. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Want, als je nu al rondloopt met buikpijn over hoe het er na de bevalling aan toe zal gaan en hier niks mee doet, zal dit eerder toenemen, dan afnemen. De spanning zal zich blijven opbouwen. Als je al een kindje rond hebt lopen, zal hij of zij ook merken dat je ergens mee zit. Misschien heb je een kort lontje, of ben je afwezig. Ook dit is niet fijn voor jullie beiden. Jij gooit bakken energie het raam uit en je kindje moet jouw aandacht delen met je angsten en spanningen. 

Als laatste zou ik willen zeggen: zoek in een vroeg stadium al naar een coach of therapeut die je aanspreekt of waar je een goed gevoel bij hebt en maak een afspraak. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter. De moeders die bij mij in de praktijk een zwangerschapstraject volgen, voelen zich hierdoor binnen afzienbare tijd meer ontspannen en zelfverzekerd en gaan met ene goed gevoel richting de bevalling en postpartum periode. Ik gun jou dit ook! Wil je ook goede begeleiding tijdens je zwangerschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met perfectionisme in het moederschap?’
Moeders delen hoe een postpartum depressie voelt
Esther over haar postpartum depressie: “Soms waren de angst, somberheid en spanning te groot”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief