perfectionisme moederschap
22/02/2023

Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met perfectionisme in het moederschap?’

In de nieuwe rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Hoe ga ik om met mijn drang voor perfectionisme en het moederschap?

Vaak vraag je teveel van jezelf als moeder, dus wees je allereerst bewust van het feit dat je vaak onmogelijke eisen aan jezelf stelt. Stap 2 is om die perfectie te aanvaarden en los te laten. Je hoeft er niks mee. Je bent niet wat je denkt, dus laat het gaan. Hoe lager je de lat legt, des te meer successen je gaat behalen op een dag.

Als je constant de lat sky high legt voor jezelf en je maar tot de helft komt als moeder, voel je constant de discrepantie tussen die twee. Hetgeen jij wilt en wat daadwerkelijk haalbaar is op een dag komt dan totaal niet overeen. De gedachten die je dan krijgt zijn bijvoorbeeld: zie je wel, ik doe het niet goed, ik faal, ik ben niet goed genoeg, ik ben geen goede moeder etc. En niemand gaat goed op dit soort gedachten en de daarbij behorende emoties.

Dus hoe lager jij de lat legt, hoe leuker en fijner je leven als moeder wordt. Al die andere moeders doen ook maar wat, geloof me. Het is onmogelijk om altijd alles perfect te kunnen doen. Er is niet een manier om de perfecte moeder te zijn, maar er zijn duizenden manieren waarop je een goede moeder kunt zijn.  Goed dus. Want, goed is goed genoeg.

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
91% van de moeders heeft last van intrusies
Janthe verloor zichzelf in zoektocht naar perfectie: ‘Wie ben ik eigenlijk, los van moeder voor m’n kinderen?’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief