Regeldagen bij je baby: dit houdt het in en zo herken je ze
26/09/2023

Regeldagen bij je baby: dit houdt het in en zo herken je ze

Een ritme vinden met je baby’tje kan best een uitdaging zijn. En net als je in een lekkere flow zit, is je kindje ineens hangerig, huilerig en wil hij continu drinken. Hoe dat kan? Een zogeheten regeldag zou zomaar de boosdoener kunnen zijn. Maar wat houden regeldagen bij je baby precies in? En hoe herken je ze?

Je leest in dit artikel alles over regeldagen.

Wat houden regeldagen bij baby in?

Als je merkt dat je kindje hangerig en huilerig is en veel behoefte heeft om te drinken, dan kan dat duiden op een regeldag. Een regeldag is een dag waarop je kindje vaker om voeding vraagt omdat hij fysiek en/of mentaal groeit. Ook zorgen de regeldagen ervoor dat de weerstand van je kindje wordt versterkt. Vaak vragen baby’s op hun regeldag om het uur om voeding. Ze hebben nou eenmaal meer energie nodig om te groeien en zich te ontwikkelen.

Ondanks dat regeldagen vaak in verband worden gebracht met baby’s die borstvoeding krijgen, komen regeldagen ook voor bij kindjes die flesvoeding krijgen. Het gaat immers om de ontwikkeling van je kindje. Toch worden regeldagen wat sneller opgemerkt als kinderen borstvoeding krijgen. Wanneer je borstvoeding geeft, merken je borsten namelijk vanzelf dat je baby meer behoefte heeft aan voeding. Ze gaan dan ook automatisch meer moedermelk produceren.

Wanneer heeft een kindje een regeldag?

Elke baby ontwikkelt zich anders. Toch komen regeldagen bij de meeste baby’s ongeveer rond dezelfde periode voor. Regeldagen kun je opmerken bij:

  • 9 á 10 dagen na geboorte
  • 3 á 4 weken na de geboorte
  • als je baby rond de 3 maanden is
  • as je baby rond de 6 maanden is

Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo’n 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn baby’s een week lang huilerig en hangerig. Ook dat is normaal. Mocht je je zorgen maken, dan kun je altijd de huisarts of het consultatiebureau bellen.

Hoe herken je een regeldag?

Op het moment dat je baby een regeldag heeft, kan je dat aan een aantal signalen herkennen. Overigens hoeven die signalen niet gelijk te betekenen dat je baby daadwerkelijk een regeldag heeft. Als je zoon of dochter ziek is of tandjes krijgt, kan je baby ook hangerig en huilerig zijn. Een regeldag herken je aan:

  • Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie.
  • Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt. Vaak willen baby’s op hun regeldagen om het uur drinken.
  • Je baby slaapt slecht omdat je kindje veel honger heeft waardoor slaapritme in de war wordt geschopt. Zelfs als je kindje de nachten daarvoor doorsliep, kan hij tijdens regeldagen ineens slecht slapen.

Regeldagen en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft en je kleintje een regeldag heeft, zul je merken dat je borsten meer melk aanmaken. Borstvoeding komt nou eenmaal tot stand volgens vraag en aanbod. Hoe meer je baby behoefte heeft aan drinken, hoe meer melk je borsten zullen produceren. Het is goed om ervoor te zorgen dat je kindje je borsten helemaal leegdrinkt zodat je vervolgens weer voldoende melk aanmaakt na een voeding.

Op regeldagen kunnen je borsten leeg en slap aanvoelen. Omdat je kindje meer dan normaal aan de borst ligt, kan je het gevoel hebben dat je te weinig melk aanmaakt. Zolang je je je kindje hoort slikken, krijgt hij voldoende voeding binnen en hoef je je niet druk te maken. Onthoud dat borstvoeding een proces van vraag en aanbod is: hoe vaker jij je baby aanlegt, hoe meer melk je lichaam aanmaakt om aan je baby’s behoefte te voldoen.

Regeldagen en flesvoeding

Wanneer je kindje flesvoeding krijgt, is het vaak wat lastiger om een regeldag te herkennen. Toch zal je kindje op regeldagen vaker om de fles vragen. Mocht je twijfelen of je extra voeding moet geven, vraag het consultatiebureau dan om advies. Zij kunnen aangeven of het verstandig is je kindje wat extra bij te voeden of niet. Af en toe een extra flesje kan in ieder geval geen kwaad. Door de fysieke en mentale ontwikkelingen verbruikt je kindje meer energie en heeft hij dus ook meer voeding nodig.

Clusteren

Op regeldagen komt het regelmatig voor dat je baby aan het clusteren is. Je kindje is aan het clusteren als hij op een bepaald deel van de dag kleine beetjes melk wil drinken. Dit is volkomen normaal. Je baby zit minder lekker in z’n vel waardoor die vaker de rust wil opzoeken bij zijn ouders. Afhankelijk van je kindje, clustert een baby vaak ‘s ochtends of ‘s avonds.

Overigens clustert een baby ook buiten regeldagen om. Vaak als je een dag op pad bent geweest zonder je kind, heeft je baby behoefte aan tijd met zijn moeder. Het voeden geeft je kindje dan een gevoel van geborgenheid.

Zo ga je om met regeldagen bij je baby

Een regeldag is voor zowel je kindje als jezelf behoorlijk pittig. Het vraagt zowel van jou als van je baby extra energie en je zult dan ook merken dat je meer in de weer bent met je kind dan normaal. Hoewel het logisch is dat het pittig is, is het goed je erbij neer te leggen.

Gun jezelf dan ook extra rust, voer niet te veel druk uit op jezelf en ga mee met het ritme van je kindje. Vaak zijn regeldagen na een paar dagen weer over en kun je het ritme weer oppakken. Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk zelf ook wat meer te eten. Op regeldagen drinkt je kleintje natuurlijk veel meer, waardoor jouw lichaam ook meer behoefte heeft aan energie.

Meer lezen?
Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief