clusteren borstvoeding
17/02/2023

Alles over clusteren bij borstvoeding en flesvoeding

Auteur

Datum

Categorie

Share

Heb je nu al weer trek?! Een paar dagen na de geboorte, rond de drie weken, rond de zes weken, rond de drie maanden en rond de zes maanden gaan veel baby’s door een fase waarin ze een of meer dagen ‘clusteren’. We vertellen je in dit artikel alles over dit fenomeen en hoe clusteren werkt bij flesvoeding en bij borstvoeding.

Als jou baby aan het clusteren is, heeft hij of zij de behoefte om een paar uur lang meer en vaker te drinken. Vaak gebeurt dit op een vast dagdeel, meestal aan het einde van de middag of in de avond. Het is niet gek als jouw baby tijdens zo’n cluster fase ieder uur of nog vaker bij jou wilt drinken.

Niet ideaal, dat weten wij ook, want het kan veel van je vragen. Het is goed om te beseffen dat dit normaal gedrag is voor een baby. En dat er hier ook sprake is van die welbekende “het is een fase”. Meestal houdt het clusteren maximaal drie dagen aan. Wat veel ouders merken is dat hun baby’s om de ‘hongerige periodes’ heen verder wel content zijn en in de dagen na het clusteren doorgaans beter of langer slapen.

Waarom clusteren?

Clusteren heeft verschillende oorzaken. Soms heeft jouw baby vooral veel behoefte aan geborgenheid en veiligheid, zeker als het bijvoorbeeld een drukke dag is geweest met veel prikkels. Soms heeft een baby behoefte aan lichamelijk contact. Vaak als je een dag op pad bent geweest zonder je kind, heeft je baby behoefte aan tijd met zijn moeder. Het voeden geeft je kindje dan een gevoel van geborgenheid.

Het kan ook zijn dat jouw baby een grote zuigbehoefte heeft. Zuigen geeft een baby een fijn en veilig gevoel en dat is weer nodig om alle indrukken van de dag te verwerken. Clusteren kan er tenslotte voor zorgen dat een baby daarna in staat is om een aantal uur achter elkaar door te slapen.

Hoe ga je om met clusteren?

Een baby die wil clusteren kan soms uitdagend zijn. Je kan het gevoel hebben continu met het voeden in de weer te zijn en nergens anders aan toe te komen. Toch is het voor jouw kindje het beste om tegemoet te komen aan zijn of haar behoeften en vaker de borst of fles aan te bieden. Ook als dit betekent dat je tijdelijk van jullie normale ritme afwijken – als daar al sprake van is. Toegeven aan het clusteren zal er meestal voor zorgen dat jouw baby’tje inderdaad rustiger wordt. Probeer hem of haar los van het voeden veel bij jou te houden en de nabijheid te bieden waar jouw kindje behoefte aan heeft.

Clusteren en borstvoeding

Bij moeders die borstvoeding geven kan clusteren nog een oorzaak hebben. Moedermelk wordt aangemaakt door het hormoon prolactine. Met name wanneer je rust, dus gedurende de nacht en ‘s ochtends vroeg is er het meeste van dit hormoon aanwezig. Prolactine neemt iets af gedurende de dag, waardoor je baby aan het einde van de middag vaker wil drinken om zo toch zijn voedingsbehoefte te vervullen. Hierdoor wordt bij jou de aanmaak van borstvoeding gestimuleerd. Je ziet daarom ook vaak dat een borst gevoede baby juist tijdens regeldagen aan het clusteren is.

Alles weten over borstvoeding geven? Volg onze online cursus

Clusteren en flesvoeding

Ook een baby die flesvoeding krijgt wilt soms clusteren. In dat geval zal het meer gaan om jouw nabijheid, maar soms ook om een extra hoeveelheid voeding om langer door te kunnen slapen. Anders dan bij borstvoeding wil je bij kunstvoeding wel opletten met de hoeveelheid melk die je aanbiedt. Je kunt hierop inspelen door tijdens het clusteren kleinere hoeveelheden te geven. Zo kun je je kindje meerdere keren laten drinken, zonder dat je kleintje teveel binnen krijgt. Probeer om een speen met een langzame toevoer te gebruiken en je baby tijdens het drinken voldoende pauzes te geven. Je kunt ook kijken of je kindje alleen al rustiger wordt als je hem dicht bij je draagt of een fopspeen geeft. Eventueel kun je je kind ook slokjes water geven als je kindje al genoeg voeding heeft gehad. Zo voorkom je dat je je kindje overvoedt tijdens clusterperiodes.

Meer lezen?
Regeldagen bij je baby: dit houdt het in en zo herken je ze
Boobtalk: Anneke

Review online borstvoedingscursus:
“Een vertrouwde voorbereiding op het geven van borstvoeding”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief