Jouw mini baby kan geboren worden met behoorlijk scherpe nageltjes. Mag je deze direct knippen of kun je beter vijlen? We vertellen in dit artikel meer over baby nagels knippen: do’s en don’ts.
Over het moment waarop je de nagels van jouw baby ‘mag’ knippen lopen de adviezen uiteen van vier weken tot minimaal drie maanden. Er zijn dus geen strikte regels over wanneer je moet beginnen met knippen, dit verschilt namelijk ook per baby. Er zijn baby’s die al worden geboren met lange, scherpe nageltjes en baby’s die met korte nageltjes worden geboren.
Belangrijker dan de agenda in de gaten houden, is kijken naar de handjes van jouw baby. Je wilt in de gaten houden of de nageltjes al ‘verbeend’ zijn. In het begin zijn nagels namelijk nog te zacht om te knippen, waardoor ze makkelijker kunnen inscheuren. Als de nageltjes harder zijn geworden, kan knippen dus best.
Als jouw baby bij de geboorte al lange, scherpe nagels heeft, kun je deze heel voorzichtig vijlen. Gebruik hiervoor een zachte, kartonnen vijl met een fijn korreltje, zodat je alleen de scherpe randjes minder scherp kunt maken. Dat is wel zo fijn voor het gezichtje van jouw baby en voor jouw tepels als je borstvoeding geeft… Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van krabwandjes, maar deze blijven niet altijd even goed zitten en zijn bij heel warm weer ook niet heel prettig voor jouw kleintje.
Fun fact: teennageltjes groeien veel trager. Bij de meeste pasgeboren baby’s lijken ze zelfs ingegroeid. Daar kun je meestal de eerste drie tot vier maanden vanaf blijven.
Baby nagels knippen of vijlen?
Als het eenmaal tijd is voor de eerste (echte) manicure van jouw baby, heb je twee opties: vijlen of knippen. Beide methodes hebben voor- en nadelen.
Knippen:
- Voordelen: Nagels kunnen snel en nauwkeurig worden ingekort. Het is handig voor baby’s met snelle nagelgroei.
- Nadelen: Er bestaat een risico op het per ongeluk knippen van de baby’s huid als je niet voorzichtig bent. Gebruik daarom altijd speciale baby-nagelknippers met afgeronde randen.
Vijlen:
- Voordelen: Veiliger dan knippen, omdat er geen risico is op per ongeluk verwonden van de baby. Je kunt het ook gebruiken om scherpe randen na het knippen te verzachten.
- Nadelen: Het kan langer duren en vereist mogelijk meer geduld van zowel de ouder als de baby.
Hoe knip of vijl ik een baby nagel?
Kies om te beginnen een rustig moment. Een baby die onrustig is vanwege honger of vermoeidheid is niet de meest makkelijke manicure-klant. Je kunt beter ook niet knippen of vijlen na een lang badje. Doordat de nageltjes in het water weer zacht zijn geworden is de kans op inscheuren groter. Moeten ze alle tien in één keer? Zeker niet, neem er rustig de tijd voor. Probeer de nageltjes niet te kort te knippen. En kijk er niet gek van op als je over een paar dagen weer aan de slag mag: baby nageltjes groeien snel!
Meer lezen?
Dagboek van kraamverzorgende Jackie: ‘Wat ik soms in huizen aantref…’
Babymassage: zo kun je jouw baby masseren