slapen baby
08/09/2023

Wanneer verliest een baby zijn haar (en waarom)?

Het is een van de schattigste dingen van een newborn: dat zachte hoofdje met babyhaar. Wist je dat het haar dat je baby bij zijn of haar geboorte heeft, op den duur uitvalt? Geen zorgen: er komt ander haar voor in de plaats.

Misschien schrik je als je plukjes haar in de wieg of de box ziet liggen. Om je alvast gerust te stellen: haarverlies bij baby’s hoort erbij en is volkomen normaal. In dit artikel leggen we uit wanneer je baby haar verliest, en waarom dat gebeurt.

Waarom verliest een baby haar?

Haarverlies gebeurt meestal een paar maanden na de geboorte.

De belangrijkste reden voor haarverlies bij pasgeborenen zijn hormonen. Tijdens je zwangerschap merk jij veel veranderingen aan je lichaam. Die unieke cocktail van zwangerschapshormonen komt ook deels in de placenta terecht en bereikt zo je ongeboren baby. Net zoals jouw lichaam na de bevalling moet ‘ontzwangeren’, veranderen de hormoonspiegels in het lichaam van je pasgeboren baby.

En net zoals jij zelf last kunnen hebben van haarverlies na de bevalling, krijgt jouw kleintje hoogstwaarschijnlijk ook te maken met haarverlies als gevolg van hormoonveranderingen. Dit gebeurt meestal als baby’s een paar maanden oud zijn.

Verliezen alle baby’s haar?

Niet alle baby’s verliezen hun haar. Sommige baby’tjes komen ter wereld met een volle bos met haar. Anderen hebben weinig of zeer weinig haartjes, en daar zul je haarverlies dus ook minder merken.

Kan ik iets doen aan het haarverlies bij mijn baby?

Het slechte nieuws: nee. Het goede nieuws is dat het niet uitmaakt. Het verliezen van de eerste haartjes is slechts een van eerste veranderingen die jouw baby mee gaat maken in het eerste jaar. Uiteindelijk gaan er nieuwe haren groeien, en krijgt je baby een volle bos met haar terug.

Hoelang duurt het voordat het haar van mijn baby terug groeit?

Elke baby is uniek – en het moment waarop hun permanente haar verschijnt, is daar een herinnering aan. Dus ook al kijken jullie nog even tegen een tikje lachwekkend half kaal kapsel aan, bedenk dan: er komt een mooie haarbos voor terug. En je baby heeft nog veel meer verrassingen in petto.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen