Berg bij baby

Wat zijn die plekjes en korstjes op de hoofdhuid?

Misschien vraag jij je af wat die gele, schilferige plekjes op het hoofd van je baby zijn. Of maak je je zorgen: kan het een allergische reactie zijn? Wees gerust: de kans is groot dat het gaat om ‘berg’. Een onschuldig en veel voorkomend babykwaaltje.

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is berg?

Berg zijn vette, vaak geel gekleurde schilfertjes op het hoofd van je baby. Soms kunnen er ook korstjes of rode plekjes op de hoofdhuid van je baby te zien zijn. Geen zorgen: berg is een onschuldig kwaaltje dat veel baby’s hebben in hun eerste jaar.

In onze huid zitten talgklieren die huidvet aanmaken. Berg ontstaat doordat de huid meer huidvet (talg) maakt. Ook speelt waarschijnlijk een bepaalde gist op de huid een rol, waardoor de vettige gele korstjes ontstaan.

Wat kun je doen als je baby berg heeft?

Berg verdwijnt bijna altijd vanzelf na enkele weken tot maanden. Je baby heeft er meestal geen last van, dus je hoeft niets te doen. Vaak is het binnen een jaar vanzelf over. 

Misschien zien de gele plekjes of korstjes op de hoofdhuid er niet zo prettig uit, en wil je het liefst je kindje iedere dag wassen. Toch is het goed om voorzichtig om te gaan met de tere hoofdhuid van je baby. Je baby hoeft niet iedere dag in bad.

Mutsje

De eerste weken kun je een mutsje opdoen bij je baby: dat houdt de warmte vast en beschermt het hoofdje.

Milde shampoo zonder parfum

Als je baby in bad gaat, was de haartjes dan met een milde (liefst parfumvrije) shampoo speciaal voor baby’s. Vermijd het gebruik van zeep (met parfum). Dit kan irriterend werken en de berg verergeren.

Insmeren met olie

Je kunt het hoofdje van je baby ook insmeren met een (baby)olie of natuurlijke shea-butter. Die olie maakt dat de schilfertjes en korstjes wat zachter worden en makkelijker los komen.

Kammen met zachte haarborstel

Kam de haartjes met een zachte borstel nadat de olie een beetje ingetrokken is: zo komt de berg vaak goed los.

berg bij baby

Hoe ontstaat berg?

Berg kan voorkomen op het hoofdje van je baby, op de oren, tussen en op de wenkbrauwen, op de oogleden en in de plooien tussen de neus en wangen. Berg komt ook voor bij volwassenen, dan wordt het seborroïsch eczeem genoemd.

Sommige kindjes hebben er last van, anderen helemaal niet. Stress kan berg verergeren. Rust, reinheid en regelmaat en verminderen van prikkels zijn dan ook het advies bij baby’s.

Berg is een natuurlijk verschijnsel. Je hoeft er dus niets aan te doen. Vaak verdwijnt de berg vanzelf gedurende het eerste levensjaar van je baby.

Maak je je zorgen? Of wordt de berg op het hoofd van je baby rood of ontstoken en wil je graag advies? Bel dan de huisarts voor overleg. Die kan een speciale shampoo voorschrijven (ketoconazol shampoo).

Is berg op het hoofd besmettelijk?

Berg is een soort eczeem, veroorzaakt door talg en gist. Maar maak je geen zorgen: het is niet besmettelijk. Je kunt dus ongestoord knuffels en kusjes geven op dat kleine babyhoofd, zonder kans op besmetting. Dat geldt ook voor andere (kleine) kinderen en baby’s.

Kinkhoest bij baby's

Luieruitslag

Baby heeft de hik

Reflux bij baby's

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲