Verstopt melkkanaal

Een verstopt melkkanaal is een aandoening waarbij een melkkanaaltje in de borst slecht of onvoldoende leegloopt. Een verstopt melkkanaal kan ontstaan doordat de baby de borst niet (goed) leegdrinkt, door pijnlijke tepels of door voedingen over te slaan zonder te kolven.

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een verstopt melkkanaal?

Tijdens de borstvoeding stroomt de melk vanuit de melkklieren via de melkkanaaltjes naar de tepel, waar je baby aan drinkt. Door een verstopt melkkanaal kan de melk niet wegstromen. Daardoor hoopt de melk zich op, wat extra druk veroorzaakt.

Symptomen van een verstopt melkkanaaltje

Wat zijn symptomen van een verstopt melkkanaaltje?

  • Er kan een rode, harde plek ontstaan.
  • Rond die knobbel kan er een zwelling ontstaan op je borst. De plek kan pijnlijk aanvoelen.
  • Je zult misschien merken dat die pijn of het ongemak wat afneemt na het voeden of kolven, maar je kunt ook juist meer pijn ervaren bij het kolven.
  • Het komt ook vaak voor dat je tijdelijk minder melk geeft als je een verstopt melkkanaal hebt.
verstopt melkkanaal borstvoeding

Tips bij een verstopt melkkanaal

Herken je de symptomen van een verstopt melkkanaal? Dit kun je doen:

Warmte

Neem een warme douche of verwarm je borsten en masseer de harde rode plek zachtjes weg, in de richting van de tepel. Leg voor het voeden een warm of vochtig kompres op de delen van je borst die verstopt dreigen te raken.

Kolven

Probeer daarna je baby de borst helemaal leeg te laten drinken. Heeft je baby op dat moment niet veel trek, kolf je borst dan na totdat deze leeg is.

Masseren

Masseer je borsten tijdens en na het voeden of kolven zodat de melkkanalen volledig geleegd worden. Probeer er een gewoonte van te maken om na iedere voeding je borsten te controleren op soepelheid. Masseer ze zachtjes om er zeker van te zijn dat je melkklieren goed geleegd worden en dat er geen harde plekken aanwezig zijn.

Vermijd strakke bh of kleding

Probeer geen voedingsbh’s met een beugel te dragen. Let erop dat je kleding, bijvoorbeeld een opengeslagen voedingshemdje, niet per ongeluk tegen je borst aandrukt tijdens het voeden en op die manier een melkkanaal dichtdrukt.

Wissel van houding

Wissel af en toe van houding tijdens het voeden, zodat jouw baby’s zuigkracht alle melkkanalen weet te bereiken.

Probeer te rusten

Hoe lastig deze ook is als nieuwe moeder: denk aan jezelf. Blijf goed voor jezelf zorgen door genoeg te rusten, goed te eten en van jouw gezondheid ook een prioriteit te maken.

Schakel hulp in

Houdt de verstopping langer dan twee dagen aan, dan kan nuttig of nodig zijn een lactatiekundige in te schakelen. Zij kan je onder andere helpen bij het juist aanleggen van je baby, fijne voedingshoudingen en leren hoe je een borstmassage bij jezelf toepast.

Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit kun je ertegen doen

Als een verstopt melkkanaal een borstontsteking wordt

Een verstopping los zichzelf niet op. Het is belangrijk om hier op te letten, want een verstopt melkkanaal kan uitgroeien tot een borstontsteking.

Bij een borstontsteking kun je last krijgen van temperatuursverhoging, symptomen van griep, zoals koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest en (hoge) koorts.

Borstontsteking of mastitis

Mastitis of borstontsteking treft tot 1 op de 10 vrouwen die borstvoeding geven, dus je bent absoluut niet de enige.

Als je het eerder hebt gehad, is de kans groter dat je het weer krijgt. Trek bij twijfel aan de bel en schakel de kraamverzorgende, de huisarts of een lactatiekundige in zodat je goed geholpen kan worden.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲