Baby uitzet
11/01/2024

Bedje, buggy of wipstoel: hoe lang en wanneer gebruik je wat van de babyuitzet?

Als je tijdens je zwangerschap zo’n grote uitzetlijst voor jouw baby onder je neus krijgt, kan dit best intimiderend voelen. Heb je echt die hele babyuitzet nodig? Moet je dat nú in huis halen? En hoe lang gebruik je ze? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Als je voor de eerste keer moeder wordt kun je best wat druk ervaren over wat je allemaal ‘hoort’ te kopen voor jouw baby. Je wilt het allemaal ontzettend goed doen, maar vergeet daarbij soms een beetje uit het oog wat je echt nodig hebt. En vooral dat je eigenlijk nog helemaal geen idee hebt wat bij jou en jouw baby past. Het gevolg: je schaft van alles aan, propt het huis vol en gebruikt bij lange na niet al die items. Sla je vervolgens alles op voor een eventuele volgende baby? Of moet alles straks weer de deur uit?

Wat je beter kunt doen, is eerst eens rustig kijken welke spullen je hoe lang en vooral wanneer nodig hebt.

Krijg 30% korting op de eerste maand huur bij TinyLibrary met de kortingscode howaboutmom30

Kinderwagen & buggy

Hoe lang gebruik je een kinderwagen of buggy? De meeste ouders gebruiken de (reis)wieg van de kinderwagen ongeveer totdat hun kindje zes maanden oud is. Daarna kun je de bak verwisselen voor een stoeltje, want jouw baby is klaar met alleen maar op zijn of haar rug liggen en wil de rest van de wereld zien. Na een kinderwagen gebruik je vaak nog een tijdje een buggy. Dit hangt af van het type kinderwagen dat je kiest – hoe snel is je kindje eruit gegroeid – én jouw kindje zelf. Mijn dochter was met 1 jaar al helemaal klaar met de kinderwagen, terwijl mijn zoontje met 3,5 jaar nog steeds het liefst in zijn wagen vervoerd werd.

Co-sleeper of ledikant

Een co-sleeper of wiegje gebruik je doorgaans in de eerste zes maanden. Daarna zie je vaak dat baby’s uit deze bedjes groeien en doorgaan naar een ledikant. Natuurlijk verschilt dit ook per kindje en hangt het af van jullie wensen. Ben je er klaar voor dat je kleintje in zijn of haar eigen kamertje gaat slapen of wil je hem of haar liever nog naast jullie bed houden?

Borstkolf

Lactatiekundige Céline zegt hierover: schaf niet direct een borstkolf aan, maar kijk eerst hoe het gaat om borstvoeding te geven. Als het nodig is, kun je in de eerste weken gemakkelijk een borstkolf huren. Zo kun je rustig kijken wat jij nodig hebt en wat bij jou past en daarna besluiten of je er eentje wilt kopen of blijven huren voor een bepaalde periode.

Baby uitzet

Baby draagzak & kinderdrager

Je kan je kindje vanaf de geboorte in een ergonomische draagzak of draagdoek dragen. De meeste draagzakken zijn tot twee of drie jaar geschikt, maar dit verschilt per model. Daarnaast werkt een draagzak anders dan een draagdoek en zul je zelf moeten testen wat jij en bijvoorbeeld jouw partner het fijnst vindt.

Is jouw kindje uit de draagzak gegroeid, dan kun je ook een kinderdrager overwegen. Ook daarvoor geldt: zo’n kinderdrager is ideaal als jij een kleintje hebt dat liever niet meer in de kinderwagen gaat, maar nog geen lange afstanden kan lopen, maar het is niet voor alle kids. Sam (1,5 jaar) moest er helaas niets van weten, maar de dreumes (net 1) van vrienden zit heel graag in de kinderdrager.

Wipstoeltje

Een wipper of wipstoeltje kun je gebruiken vanaf het moment dat jouw baby een paar weken oud is tot zo’n 6 – 12 maanden. Dit verschilt per model. Een wipstoeltje hoeft niet voor de geboorte al in huis te zijn, je kunt prima kijken of je het mist in huis. Misschien heb je voldoende aan de box of aan de kinderstoel baby-set of wil je toch een tijdje zo’n stoeltje huren.

Meer lezen? Een nieuwe baby kost gemiddeld 4000 euro, maar dat kán gelukkig goedkoper

Een box

De box kun je vanaf dag 1 gebruiken, mits je er een fijn plekje voor een newborn voor maakt. Dit doe je bijvoorbeeld met een babynestje of een zacht matrasje waar de baby op kan liggen. De meeste boxen hebben twee of drie standen en kunnen naar gelang jouw kindje gaat zitten of staan naar beneden gezet worden. De meeste kids hebben na een jaar wel genoeg van die box, sommigen eerder of later. Het hangt ook van jullie af: is de box nog een fijn, rustig speelplekje (voor je kindje én voor jou) of wordt ‘ie in de praktijk alleen nog maar gebruikt om rommel in te gooien?

Campingbedje

Als jullie van plan zijn om op reis te gaan of af en toe ergens te gaan logeren, dan is een campingbedje heel handig. Zo’n bedje gebruik je ongeveer totdat jouw kind drie jaar oud is, daarna kan hij of zij vaak in een gewoon bed liggen.

Baby uitzet

Tiny Library – babyproducten huren

Zoals je ziet heb je lang niet alle producten die op een uitzetlijst staan direct nodig. Sommige gebruik je eigenlijk maar een hele korte periode. Daarnaast: als je je verdiept in de verschillende producten – co-sleeper of wiegje, draagzak of draagdoek – kom je erachter dat je misschien nog moet gaan ontdekken wat bij jullie past.

Bij Tiny Library huur je veilig en simpel de babyspullen die jij op dat moment nodig hebt voor een laag bedrag per maand. Jij gebruikt de items zolang als je deze nodig hebt voor jouw baby of kindje en daarna gaan ze – gereinigd, gecheckt en wel – door naar een volgend gezin. Kortom: jij hebt als ouder maximale flexibiliteit, bespaart ruimte (alleen spullen in huis die je nu echt nodig hebt) en je hebt de mogelijkheid om producten uit te testen.

Bij Tiny Library vind je een groot assortiment aan premium producten, van luxe draagzakken tot co-sleepers, van hippe stepjes tot de beste borstkolven.

Kortingscode Tiny Library

Ben jij benieuwd geworden naar Tiny Library? Dan hebben wij goed nieuws. We mogen 30% korting op de eerste maand huur aan jullie aanbieden. Gebruik daarvoor de code howaboutmom30 bij het afrekenen. Ben je pas later uitgerekend of heb je pas over een paar maanden een ander bedje nodig? Je kunt de kortingscode nu gebruiken, maar je abonnement pas over een paar maanden in laten gaan.

Duurzame babyuitzet

Wil je nog meer weten over de duurzame uitzetlijst? Schrijf je dan in voor de Welcome to motherhood mailing van Tiny Library en ontvang gratis een duurzame uitzetlijst inclusief handige tijdlijn met hoe lang je welke babyspullen gemiddeld gebruikt..

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen