belang voorlezen
12/04/2023

Het belang van voorlezen aan baby’s, peuters en kleuters

Het kan een beetje gek voelen: een boekje voorlezen aan een baby. Wat kan hij of zij daar nu mee?! Toch doe je er als nieuwe mama (en papa) goed aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met voorlezen. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van voorlezen aan jouw baby, peuter en kleuter en het positieve effect hiervan op de taalontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling van jouw kindje. 

Voorlezen aan baby

Waarom is het belangrijk om aan jouw baby voor te lezen? Voorlezen helpt baby’s bij het vertrouwd raken met klanken en ritmes van taal. Zelfs als jouw baby nog lang niet begrijpt wat er gezegd wordt, kan hij of zij genieten van de klank van stemmen en het gevoel van nabijheid dat ontstaat wanneer ze op schoot zitten en worden voorgelezen.

Voorlezen aan peuters en kleuters

Peuters en kleuters leren volop door het voorgelezen worden. Het helpt bij het uitbreiden van de woordenschat en hun begrip van taal. Door te luisteren naar verhalen leren ze ook om verbanden te leggen tussen gebeurtenissen en personages, waardoor hun begrip van de wereld om hen heen wordt vergroot.

Voorlezen helpt ook bij de ontwikkeling van verbeeldingskracht en de creativiteit van kinderen. Kijken naar illustraties in boeken en luisteren naar verhalen, helpt bij het vormen van een levendig beeld van personen en situaties. Dit stimuleert de verbeeldingskracht bij kinderen en kan hen helpen om creatiever te denken en hun creatieve expressie te ontwikkelen.

Bij peuters en kleuters kan voorlezen ook bijdragen aan de ontwikkeling van de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen. Door te lezen over personages en situaties die anders zijn dan die ze kennen, kunnen kinderen empathie ontwikkelen en leren begrijpen hoe andere mensen zich voelen en denken. Dit helpt bij hun inlevingsvermogen en bij het aangaan van relaties. 

Belang van voorlezen

Kortom: voorlezen is (hopelijk) niet alleen voor jou een ontspannen activiteit om met jouw kleintje te ondernemen, het is ook een activiteit die kan aan de taalontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, verbeeldingskracht, creativiteit en sociale en emotionele ontwikkeling van zoon of dochter. 

Meer lezen?
Onderzoek mediagebruik: 1 op de 4 baby’s zit minstens 2 uur achter beeldscherm
Praten tegen je baby is belangrijk: wij vertellen je waarom

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen