bevalhoudingen
08/09/2023

Bevalhoudingen: waarom wisselen van houding jou helpt bij de bevalling

Auteur

Datum

Categorie

Share

Wist je dat je minder pijn ervaart wanneer je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? Bevalhoudingen zijn een belangrijke tool tijdens het opvangen van de weeën en het persen. Door het wisselen van bevalhoudingen kun je jouw baby helpen om verder in het bekken te komen.

Anders dan wat je in films ziet, is op je rug liggen zeker niet de enige houding om te bevallen. Sterker nog, andere bevallingshoudingen zoals op handen en knieën en zitten op een fitness- of skippybal kunnen positief bijdragen aan je bevalling. We vertellen in dit artikel hoe dat zit.

Verschillende bevalhoudingen

Welke verschillende bevalhoudingen zijn er? Je kunt denken aan:

BevalhoudingVoordeel van deze houding
Rechtop staanJe bevalpartner kan je ondersteunen aan de voorkant of aan de achterkant.
Op een fitness- of skippybalJe kunt zittend op de bal tegen je partner aan leunen of zelf over de bal leunen of hangen.
Zittend op een stoel of krukRechtop is een natuurlijke houding: de zwaartekracht helpt mee.
Op handen en knieënJe kunt je rug afwisselend hol en bol maken.
Voorover leunen op een kussenOp de bank of bed, leunend over een kussen.
Liggend op bedIn plaats van op de rug kun je proberen of je op de zijkant liggen prettig vindt.
Hangend (over bedrand, aanrecht, stoel)Door rechtop te staan maar te hangen, blijft de zwaartekracht zijn werk doen en kun jij proberen te ontspannen.
Op de baarkrukDe verloskundige en het ziekenhuis hebben een baarkruk waar je op kunt zitten.
In een bevalbadEen houding die veel vrouwen fijn vinden. Het warme water werkt pijnstillend.
HeupwiegenJe staat rechtop en beweegt met je heupen. Dit helpt bij ruimte maken in je bekken voor de baby.

Wisselen van houding

Wist je dat vrouwen minder pijn ervaren als zij regelmatig van houding wisselen tijdens de bevalling? Ook duurt de bevalling korter. Het afwisselen van bevalhoudingen stimuleert de weeën, de ontsluiting en de geboorte.

Rechtop staan of zitten tijdens de geboorte van jouw kindje heeft een aantal voordelen. Je ervaart minder pijn tijdens de weeën, en je hebt minder behoefte aan medicijnen tegen de pijn. Je hebt meer controle, met name omdat je je minder afhankelijk voelt dan wanneer je op bed ligt. Wanneer de zwaartekracht meewerkt gaat de bevalling makkelijker en duurt het doorgaans minder lang dan wanneer je veel op je rug ligt.

Het is jouw bevalling, dus jij bepaalt in welke houding je bevalt. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle over de bevalling. Voor veel vrouwen betekent dit dat ze achteraf met een beter gevoel op hun bevalling terugkijken.

Oefenen met bevalhoudingen

Je kunt je voorbereiden op de houdingen door ze alvast eens te doen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapscursus of gewoon thuis. Bespreek met je partner en verloskundige welke houdingen jou fijn lijken. Probeer alvast eens uit wat voor jou het beste voelt. Dan heeft je verloskundige een idee hoe je graag wilt bevallen. En ze kan je vertellen over de mogelijkheden. In een geboorteplan kan je je bevalwensen opschrijven.

Houdingen tijdens de geboorte

Je kunt in de uitdrijvingsfase, wanneer je kindje geboren wordt, meestal zelf bepalen welke houding je wil aannemen. Je kunt op je rug in bed liggen, maar dat is een houding waarin de zwaartekracht niet meewerkt. De zwaartekracht helpt wel wanneer je op je handen en knieën of op de baarkruk zit tijdens het persen. Bevallen in een bevalbad is vaak ook een optie. 

Doula Sanne vertelt hoe de zwaartekracht in je voordeel werkt tijdens het bevallen

Blijven bewegen, ook in het ziekenhuis

Veel en vrij kunnen bewegen helpt om de pijn beter aan te kunnen. Dat je in het ziekenhuis bent, betekent niet dat je alleen maar op bed moet of kunt liggen. Wiebel met je benen, loop en probeer te bewegen. Zo verplaats je de druk van de baby op het geboortekanaal. Daardoor kan het bekken zich beter aanpassen op het hoofdje van de baby dat erlangs moet.

Voorbereiden op de bevalling? De How About Mom app helpt je met artikelen en video’s. Bekijk ook eens deze folder van DeVerloskundige.nl over bevalhoudingen.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief