Perineum massage

Kun je je vagina voorbereiden op de bevalling?

Kun je je vagina voorbereiden op een bevalling? En hoe zou je dat kunnen doen, bijvoorbeeld door perineum massage met speciale perineum massage-olie? We vroegen het ons medisch expertteam.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Tijdens de bevalling en het persen komt er veel kracht op je vagina te staan. Ook je anus en het perineum, het stukje tussen de vagina en anus, hebben het zwaar te verduren tijdens een bevalling.

Vagina voorbereiden op bevalling

Er zijn oliën, opblaasbare ballonnetjes en massage-apparaten te koop waarmee je je vagina en perineum zou kunnen voorbereiden op deze druk.

Sommige fabrikanten claimen dat je met die perineum-olie of massage-apparaten minder kans loopt op inscheuren of schade aan je vagina.

Die claims zijn vaak te stellig. Gynaecoloog Koen Deurloo zegt daarover: “Hulpmiddelen zoals massage of oliën zijn niet bewezen effectief. Je kunt ze dus gebruiken in je zwangerschap, maar het is onduidelijk of je daar winst van hebt. Ik denk zelf maar weinig.”

Inscheuren komt veel voor

Van tevoren kun je nooit voorspellen hoe jouw bevalling zal gaan verlopen. Een scheurtje is iets wat veel voorkomt. Het kan ook zijn dat je wat extra hulp krijgt bij een bevalling, door een knip. Gynaecoloog Koen Deurloo vertelt dat een knip of episiotomie vaak wordt gezet om het kindje sneller geboren te laten worden, bijvoorbeeld omdat het kind in nood is. “En dat kun je moeilijk voorkomen.”

Middeltjes zoals olie of massage zijn dus niet bewezen effectief: de kans op inscheuren of een knip is dus niet kleiner doordat je je vagina en perineum met olie of massage voorbereidt.

Ervaringen met perineum massage

“Baadt het niet, dan schaadt het niet”

Mariah, moeder van Jaia, gebruikte een olie in de voorbereiding op haar bevalling. Zij vertelt: “Hoewel ik weet dat de medische wereld er uiteenlopende meningen over heeft, geloof ik dat het insmeren met perineum olie tijdens mijn zwangerschap ook heeft geholpen bij het persen en bij het niet uitscheuren tijdens de bevalling. De aandacht op dat gebied leggen en het versoepelen van het weefsel hebben denk ik een positief effect gehad.”

Baat het niet, dan schaadt het niet, dat is ook iets wat je vaak hoort. Als jij als zwangere vrouw het een prettig idee vind om je vagina en perineum te verzorgen, zoals Mariah beschrijft, doe dat dan vooral. Bewust voelen waar je perineum zit, en oefenen hoe je je aandacht naar je vagina en bekkenbodemspieren kunt brengen, kan je wellicht helpen tijdens de bevalling.

vagina na bevalling

Tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zijn er ook verschillende maatregelen die de verloskundige kan nemen om je vagina en perineum te ondersteunen. Een veelvoorkomende methode is het gebruik van warme kompressen. “Door een warme doek rond de vagina en het perineum te leggen, vermindert de kans op een scheur of ruptuur”, zegt verloskundige Nathalie Bonte. “Het gebruik van warme kompressen of een warme washand tijdens de bevalling wordt door vrouwen als prettig ervaren en is vaak een fijne afleiding.”

“Zeker bij een thuisbevalling gebruiken we een warm kompres of washand. Het bevordert ook de doorbloeding, en dat kan dan de kans op een scheur of ruptuur verkleinen.”

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲