postpartum verzorging
05/02/2024

Mom’s picks: 6 x producten voor jouw postpartum verzorging

De weken na de bevalling, de postpartum periode, is een fase waarin jouw herstel centraal staat. Of je nu vaginaal of met een keizersnede bent bevallen: jouw lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. In dit artikel delen we zes producten die wij – van moeder tot moeder – aanbevelen voor jouw postpartum verzorging.

Verzachtend kraamverband

Je vagina, perineum en anus kunnen na een bevalling vaak wat extra zorg gebruiken. Het herstel van het gebied rondom je vagina is in de meeste gevallen een kwestie van tijd en rust, maar er zijn gelukkig wel dingen die je kunt doen om de klachten wat te verminderen. Mocht je veel last hebben van een gezwollen vulva, dan is koelen vaak een goede optie. Je kunt zelf in de weer gaan met ingevroren zakjes appelstroop of jezelf de moeite besparen en kiezen voor dit verzachtende kraamverband uit de vriezer. Dit kraamverband van Lansinoh is flexibel en past zich aan aan de vorm van jouw lichaam. Naast het verkoelen van je vagina en perineum kun je het kraamverband ook gebruiken om het gevoelige of jeukende litteken van de keizersnede te verzachten. 

postpartum verzorging kraamverband verzachtend

Ook top: dit kraamverband kun je niet alleen gebruiken om te koelen, maar ook om te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn bij krampen of naweeën.

Peribottle

Tja, charmant is het niet, maar wat ben je blij met deze handige knijpfles – beter bekend als peribottle – in je badkamer of toilet. Na de bevalling heeft het merendeel van de vrouwen last van een pijnlijke vulva en perineum. Zeker als er hechtingen nodig waren. Het kan down under beurs en branderig aanvoelen en de hechtingen kunnen zorgen voor een trekkerig gevoel. Kortom: de eerste dagen is naar de toilet gaan vaak geen pretje en het idee van wc-papier gebruiken staat de meeste moeders niet aan. Er wordt aangeraden om met water te spoelen tijdens en na het plassen, maar hoe doe je dat zonder jezelf in allerlei vreemde bochten te moeten wringen of er een compleet waterballet van te maken?!  Met zo’n praktische peribottle dus. Hiermee kun je gedoseerd een zachte waterstraal maken. Je kunt de peribottle gebruiken tijdens het plassen, maar ook om het pijnlijke gebied goed schoon te maken. 

postpartum verzorging peribottle

How About Mom tip: je kunt de peribottle ook vullen met afgekoelde kamillethee. Kamille heeft een extra verzorgend en verzachtend effect. 

Verzachtende perineum spray

Als je op zoekt bent naar wat extra verzorging voor jouw perineum na de geboorte, dan kun je ook Lansinoh’s verzachtende perineum spray gebruiken. Deze spray is gemaakt van natuurlijke, biologische ingrediënten zoals aloë vera, kamille, calendula en komkommer. De spray is klinisch getest en veilig te gebruiken na de bevalling. Wel zo praktisch: je kunt deze spuitbus zelfs ondersteboven gebruiken.

Postpartum verzorging perineum spray

De volgende verzorgingsproducten zijn specifiek voor mama’s die borstvoeding (willen gaan) geven

Lanoline

Eén van de producten die in deze periode onmisbaar is, is lanoline, ook wel bekend als wolvet. Door na iedere voeding een dun laagje van deze crème op jouw tepels te smeren, help je jouw gevoelige tepels te verzachten, beschermen en optimaal te genezen. De lanoline crème van Lansinoh is gemaakt van 100% zuivere hypoallergeen lanoline. Daarom is deze lanoline crème wat ons (en onze lactatiekundige!) de beste keuze. De crème heeft geen kleur, geur of smaak en is daardoor veilig voor mama en baby. Je hoeft de lanoline niet weg te halen voordat je borstvoeding gaat geven, want het is niet schadelijk voor jouw kindje en het kan ook niet zorgen voor verwarring tijdens het voeden.

Lanoline Lansinoh

3-in-1 Breast Pack met thermoparels

Hier heb je ons vast vaker over gehoord: de thermoparels van Lansinoh. Deze 3-in-1 breast therapy pack helpt jou om ongemakken tijdens de borstvoeding te verminderen of te verhelpen. De borstkompressen met thermoparels kunnen zowel warm als koud worden ingezet. 

Als je de kompressen opwarmt in de magnetron kun je ze daarna gebruiken om jouw borsten op te warmen en zo de melkstroom te bevorderen. Dit is soms nodig om verstopte melkkanalen of melkkanalen te verhelpen. Je kunt de thermoparels ook inzetten tijdens het kolven. Door de warmte kan het kolven soms sneller gaan. 

Een bevroren of gekoeld kompres brengt verkoeling aan je borsten na het voeden of kolven of wanneer je (veel) last hebt van stuwing. Het is belangrijk om de pearls in de hoes te doen voordat je deze op je borst plaatst.

postpartum verzorging thermoparels

Zoogcompressen

Als je borstvoeding geeft zijn zoogcompressen onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat lekkende moedermelk wordt opgevangen. Van alle zoogcompressen op de markt, zijn deze van Lansinoh bij ons favoriet. Deze compressen zijn namelijk heel dun – je ziet ze niet zitten – en absorberen goed. Door de plakstrip blijven ze goed op hun plek en verschuiven ze niet onder je kleding. Liever een duurzamere optie? Je kunt ook kiezen voor wasbare zoogcompressen

postpartum wasbare zoogcompressen

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner Lansinoh.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen