Frederieke Jacobs How about mom
11/09/2019

Blog: Lief briefje

Knalroze Post-its, een kladblokje van de schoorsteenveger, verfrommelde briefjes en enveloppen met krabbels. Ons huis ligt vol met grote en kleine vergeet-dit-niet notities. Vaak gericht aan mezelf, nog vaker gericht aan mijn vriend. Die heeft de neiging om de zaken op die Post-its te vergeten, zodat ik ze nog maar eens extra onderstreep en er grote cirkels en uitroeptekens bij zet – zonder effect trouwens.

Maar of we die to’do lijstjes nou gedaan krijgen of niet, één ding hebben Patrick en ik gemeen. We gebruiken Post-its vaak om iets leuks of liefs voor elkaar te schrijven. Om elkaar succes te wensen, een grapje te maken (wat verder niemand grappig vind behalve wij) of gewoon iets liefs op te schrijven. Om te laten zien dat je aan elkaar denkt.

Dit weekend luisterde ik de podcast Where should we begin van relatietherapeut Esther Perel (ga die checken! Krijg je geen spijt van – beloofd). Esther’s podcast bestaat uit gesprekken die stellen voeren met haar als relatietherapeut. Je hoort hoe ze met Esther praten over hun angsten, verlangens en worstelingen. Hoe ze soms vastlopen in hun relatie met elkaar en met zichzelf.

In deze podcast kwam een stel aan het woord wiens relatie door de kinderen was veranderd in een soort vriendschappelijke band. Met de komst van twee kinderen werd het huishouden een klein bedrijfje, met weinig tijd en aandacht voor elkaar en voor henzelf. Gevolg: seksleven in de ijskast, en de lieve appjes maakten plaats voor boodschappenlijstjes en instructies in de trant van ‘Vergeet de melk niet!!!’.

Relatietherapeut Esther stelde een mooie vraag aan beide partners: vertel wat je kan doen om de ander een goed gevoel te geven. Noem tien dingen. Schrijf ze op. En hang die briefjes in huis op, desnoods naast je tandenborstel. Zodat je iedere dag herinnerd wordt aan wat jij kan doen om de ander een goed gevoel te geven. Een geheugensteuntje om bewust tijd en aandacht vrij te maken voor je partner, was haar advies.

“Maar wat nou als de kinderen vragen wat die briefjes te betekenen hebben”, vroeg de vrouw. “Zeggen we dan tegen ze, dat is een herinnering dat een huwelijk hard werken is?” Nee, zei Esther. “Die briefjes zijn een herinnering waarom jullie als ouders van elkaar houden. Dat is wat je je kinderen wil leren.” Een lief briefje. Als een geheugensteuntje waarom iemand bijzonder is.

Wanneer heb jij voor het laatst een briefje gebruikt om iets liefs tegen iemand te zeggen?

p.s. We hebben net een nieuwe app design sprint achter de rug. Het hele kantoor hangt vol met Post-its/aantekeningen/schetsen, misschien dat ik daarom een lichte obsessie voor Post-its heb…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frederieke Jacobs (@frederiekejacobs) op

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen